Semnal de alarmă: Ce au găsit cercetătorii în plămânii și creierul bebelușilor nenăscuți

Semnal de alarmă: Ce au găsit cercetătorii în plămânii și creierul bebelușilor nenăscuți

Particule toxice din aerul poluat au fost găsite în plămânii, ficatul și creierul bebelușilor nenăscuți, cu mult înainte ca aceștia să respire pentru prima dată, arată un nou studiu.

Oamenii de știință se declară îngrijorați de această descoperire, dat fiind faptul că perioada intrauterină este cea mai vulnerabilă etapă a dezvoltării umane.

Nenumărate particule toxice din aerul poluat, numite ”carbon negru”, trec de la mamă la făt în timpul sarcinii, prin fluxul sanguin și placentă, după ce au fost inspirate de mamă, arată o cercetare recentă.

ADVERTISING

Se știa deja că aerul murdar se află în strânsă legătură cu creșterea avorturilor spontane, a nașterilor premature, cu greutatea scăzută la naștere și cu dezvoltarea perturbată a creierului. Dar noul studiu oferă dovezi directe despre cum apare acest rău. Oamenii de știință sunt de părere că poluarea e de vină, iar ea ne afectează pe tot parcursul vieții, scrie The Guardian. Și totul începe chiar cu prima etapă a vieții, cea intrauterină.

Particulele care trec din corpul mamei în cel al fătului sunt alcătuite din funingine provenită de la arderea combustibililor fosili în vehicule, case și fabrici și provoacă inflamații în organism.

ADVERTISING

În plus, aduc în corp substanțe chimice toxice, după cum a arătat studiul realizat pe mame nefumătoare din Scoția și Belgia, în locuri cu poluare a aerului relativ scăzută.

”Am arătat pentru prima dată că nanoparticulele de carbon negru nu numai că intră în placenta din primul și al doilea trimestru, dar apoi își găsesc drumul în organele fătului în curs de dezvoltare”, a explicat profesorul Paul Fowler, de la Universitatea din Aberdeen, din Scoția.

”Ceea ce este și mai îngrijorător este că aceste particule ajung și în creierul uman în curs de dezvoltare. Acest lucru înseamnă că este posibil ca aceste nanoparticule să interacționeze direct cu sistemele de control din organele și celulele fetale umane”, a mai spus el.

ADVERTISING

”Faptul că vedem particule care pătrund în creierul fetușilor este critic, deoarece acest lucru poate avea consecințe pe tot parcursul vieții pentru copil”, a spus un alt om de știință, Jonathan Grigg, de la Universitatea Queen Mary din Londra.

”Este îngrijorător, dar încă nu știm ce se întâmplă atunci când particulele se încadrează în diferite locuri și elimină încet substanțele chimice”, a mai spus el, ceea ce înseamnă că sunt necesare cercetări suplimentare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇