Când devin taţi, bărbaţii îşi pierd din volumul creierului cu un scop nobil

Când devin taţi, bărbaţii îşi pierd din volumul creierului cu un scop nobil
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă faptul că femeile se confruntă cu tulburări cognitive în timpul sarcinii şi după naştere este deja cunoscut, un nou studiu arată că şi taţii se pot confrunta cu probleme similare.

Bărbaţii pierd până la 2 la sută din volumul creierului după nașterea primului lor copil, au descoperit cercetătorii de la Institutul de Sănătate Carlos III din Madrid. Deşi motivul nu este clar, cercetătorii cred că acest fenomen ar putea ajuta tații să se conecteze mai ușor cu copilul, scrie Daily Mail.

Studii anterioare au arătat că maternitatea poate schimba structura creierului femeilor, care pot suferi modificări în partea asociată cu hormonii de sarcină.

ADVERTISING

Acest nou studiu explorează modul în care naşterea unui copil afectează creierul uman atunci când sarcina nu este experimentată direct, precizează autorii studiului publicat în Cerebral Cortex.

Cercetătorii au folosit rezonanţa magnetică nucleară (RMN) pentru a scana creierele a 40 de bărbaţi heterosexuali care au devenit taţi pentru prima dată. Jumătate dintre participanţi locuiesc în Spania şi au fost scanaţi înainte ca partenerele lor să rămână însărcinate şi apoi din nou la câteva luni după naştere. Ceilalţi participanţi se află în SUA şi au făcut RMN-ul în a doua jumătate a sarcinii partenerelor, repetându-l la şapte până la opt luni de la naştere.

ADVERTISING

La experiment a participat şi un grup de 17 bărbaţi din Spania fără copii.

Rezultatele au arătat că bărbaţii nu au cunoscut modificări la nivelul structurilor subcorticale, aşa cum s-a întâmplat în cazul femeilor, însă au prezentat semne privind modificări ale materiei cenuşii corticale, acea zonă a creierului responsabilă de percepţia socială.

De asemenea, scanările au arătat şi o reducere a volumului sistemului vizual, ceea ce “ar putea sugera un rol unic al sistemului vizual în a-i ajuta pe taţi să-şi recunoască copiii şi să răspundă corespunzător”, arată cercetătorii, precizând că ipoteza trebuie să fie confirmată de studii viitoare.

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇