Un studiu american a ajuns la concluzia că există o asociere semnificativă între consumul de cantități mari de alimente ultraprocesate și băuturile cu îndulcitori artificiali, pe de o parte, și depresie, de cealaltă parte.
Deși nenumărate cercetări au legat alimentele ultraprocesate de o stare proastă a sănătății și de boli, cum ar fi accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și creșterea tensiunii arteriale, acesta este primul studiu amplu care arată clar o asociere între consumul de alimente și băuturi ultraprocesate, în special cele care includ îndulcitori artificiali, și depresie, scrie The Guardian.
Folosind date din unul dintre cele mai mari studii despre sănătatea pe termen lung a femeilor din SUA, cercetătorii de la spitalul general din Massachusetts și de la școala de medicină de la Harvard au examinat dietele și sănătatea mintală a peste 30.000 de femei de vârstă mijlocie, în principal caucaziene, în perioada 2003 și 2017, care nu au suferit de depresie.
Autorii au estimat amploarea totală a consumului de alimente ultraprocesate, precum și tipul acestora, cum ar fi cele cu cereale ultraprocesate, gustări dulci, preparatele pentru microunde, grăsimi și sosuri, produse lactate ultraprocesate, gustări sărate, carne procesată, băuturi și îndulcitori artificiali.
Ei au comparat apoi câte femei au dezvoltat depresie față de cât a fost consumul lor de alimente ultraprocesate.
A reieșit că femeile care consumau nouă porții sau mai multe de alimente ultraprocesate pe zi aveau un risc de depresie cu 49% mai mare în comparație cu cele care aveau mai puțin de patru porții pe zi din alimentele specificate.
„Studiile experimentale au arătat că îndulcitorii artificiali pot declanșa transmiterea anumitor molecule de semnalizare în creier, care sunt importante pentru starea de spirit”, se arată într-un raport publicat de jurnalul american JAMA Network Open.