Învățăm să ne vindecăm rănile de la un parazit intestinal. Ce-au descoperit oamenii de știință

Învățăm să ne vindecăm rănile de la un parazit intestinal. Ce-au descoperit oamenii de știință

Cercetătorii de la Universitatea Rutgers din New Jersey au descoperit că o proteină produsă de paraziții noștri intestinali ajută la o vindecare mai rapidă a rănilor, fără ca cicatricele să mai apară.

Până acum, proteina TGM, care provine de la un tip de vierme intestinal numit Heligmosomoides polygyrus, a fost testată doar pe șoareci, dar rezultatele au fost de-a dreptul surprinzătoare, scrie Eurek Alert.

În studiul de față, în care proteina a fost aplicată pe rănile șoarecilor, acestea s-au vindecat mult mai repede și au apărut mai puține cicatrice.

ADVERTISING

Poate cel mai interesant fapt observat a fost regenerarea foliculilor de păr în țesutul vindecat, un semn că pielea se regenera.

Deși ideea de a utiliza substanțe derivate de la aceste organisme pentru tratament medical poate să nu ni se pară cea mai plăcută, cercetătorii sunt interesați de multă vreme de modul în care paraziții interacționează cu sistemul imunitar al gazdelor. Acești mici invadatori au dezvoltat modalități sofisticate de a modula răspunsurile organismului uman, iar oamenii de știință cred că unele dintre aceste mecanisme ar putea fi exploatate în scopuri terapeutice.

ADVERTISING

Deși absența cicatricelor nu ar părea mare lucru, în cazul victimelor arsurilor extinse, de exemplu, contează enorm.

Dacă cercetările ulterioare confirmă aceste rezultate și dovedesc siguranța TGM la om, această proteină derivată din viermi ar putea fi utilizată, în viitor, în spitale și clinici.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇