Gestul simplu pe care poți să-l faci ca să-ți reduci riscul de depresie cu până la 23%

Gestul simplu pe care poți să-l faci ca să-ți reduci riscul de depresie cu până la 23%

Un studiu realizat în colaborare de trei universitărți faimoase din SUA a scos la iveală faptul că, dacă ne trezim cu o oră mai devreme, putem reduce riscul de depresie cu până la 23%.

Cercetarea, publicată de JAMA Psychiatry, a fost realizată de cercetătorii de la Universitatea din Colorado Boulder, Harvard și MIT.

Oamenii de știință au analizat datele genetice de la peste 800.000 de subiecți. Dintre aceștia, 85.000 au purtat dispozitive care le-au monitorizat somnul. Alți 250.000 de subiecți au completat chestionare legate de obiceiurile de somn, prin care participanții s-au identificat drept „persoane matinale”, „păsări de noapte” sau orice alt tip între aceste două categorii.

ADVERTISING

Fișele lor medicale au fost de asemeni analizate, arată Futurism.

În medie, majoritatea oamenilor s-au culcat în jurul orei 23:00 și s-au trezit în jur de 6:00 dimineața.

Rezultatele au fost surprinzătoare. Subiecții care se identificau drept „persoane matinale” au avut un risc cu 23% mai scăzut de a fi predispuși la depresie în comparație cu cei care nu se identificau astfel.

Citește și Depresia, tratată cu probiotice? Studiu deschizător de drumuri

În mod interesant, studiul a mai arătat că, dacă o persoană își punea alarma de trezire cu o oră mai devreme decât de obicei, dormind același număr de ore, riscul de depresie era diminuat cu 23%.

ADVERTISING

Totodată, modificarea orei de culcare cu două ore mai devreme ar putea reduce riscul de depresie cu până la 40%, sunt de părere cercetătorii implicați în studiu.

Din păcate pentru ”păsările de noapte”, ”trăim într-o societate care este concepută pentru persoanele matinale, iar oamenii care preferă să stea treji până târziu în noapte se simt de parcă ar fi în mod constant într-o stare de neconformare cu ceasul societății”, a explicat Iyas Daghlas, autor principal al studiului.

Cu puțin efort, însă, din partea lor, își pot îmbunătăți starea de sănătate și felul în care se raportează la viață.

ADVERTISING

Vezi și Poți deveni o persoană matinală dacă ești pasăre de noapte?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇