Poți deveni o persoană matinală dacă ești pasăre de noapte?

Poți deveni o persoană matinală dacă ești pasăre de noapte?

Sunt oameni care se trezesc înainte de răsăritul soarelui, fac sport și pregătesc un mic-dejun copios, toate acestea înainte ca alții să se dea jos din pat.

Din moment ce trezitul devreme pare o sarcină atât de dificilă pentru unii oameni, există vreo șansă ca aceștia să devină persoane matinale? Și dacă da, ce e de făcut?

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Schimbarea este posibilă, însă nu va fi ușor, recunoaște Michelle Drerup, director de medicină comportamentală a somnului la Clinica din Cleveland, SUA.

„O adevărată pasăre de noapte nu se simte bine atunci când se trezește, mai ales atunci când încearcă să își schimbe obiceiul”, a explicat Drerup, conform Live Science. E vorba despre genele din organismul ei și e nevoie de multă disciplină și hotărâre pentru a face schimbări în rutina zilnică.

Tendința unei persoane de a fi o „pasăre de noapte”, matinală sau undeva la mijloc este cunoscută drept cronotip. În funcție de cronotipul fiecăruia, oamenii vor fi mai treji și alerți în anumite momente ale zilei și mai somnoroși în altele.

Cronotipurile sunt determinate de o combinație de gene, dar și de mediul în care ne dezvoltăm, au descoperit oamenii de știință. Sunt sute de gene care răspund de preferința unei persoane de a sta trează până noaptea târziu sau a se trezi la primele ore ale dimineții, a arătat un studiu din 2019, publicat în jurnalul Nature Communications.

Mediul înconjurător joacă un rol foarte important, în sensul că oamenii au tendința de a participa la activități zilnice care le reîntăresc cronotipul. Spre exemplu, „păsările de noapte” se simt mai productive și alerte noaptea.

Astfel, aceste persoane au tendința să facă sport și să socializeze seara. Aceste activități stimulează și reîntăresc tendința persoanei de a fi trează până târziu, mai explică oamenii de știință.

Tocmai pentru că și mediul este important, este posibil să ne putem schimba ciclul natural de somn-veghe. Dacă vrei să te trezești mai devreme, fă schimbarea în mod gradual, este sfatul oamenilor de știință. Pune ceasul deșteptător sau alarma cu 15 sau 20 de minute mai devreme în decursul câtorva săptămâni, până când ajungi la ora ideală la care vrei să te trezești.

Apoi, trebuie limitată și expunerea la lumină (ecranele telefoanelor, spre exemplu) cu o oră înainte de somn. Lumina blochează producerea de melatonină, un hormon care reglează ritmul circadian. Pe de altă parte, e foarte importantă expunerea la lumină imediat după trezire, pentru a stopa producerea de melatonină.

Totodată, trebuie să evităm participarea la activități stimulante până târziu în noapte. În loc să faci sport noaptea, încearcă mai bine dimineața sau după-amiaza. Nu în ultimul rând, va trebui să îți ajustezi și orele de masă.

Vezi și


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!