Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator

Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator

Cercetătorii din Danemarca și Suedia au făcut o descoperire importantă, care ar putea contribui la rezolvarea urgențelor medicale și la reducerea deficitului de sânge la nivel mondial.

Aceștia au descoperit un amestec de enzime produse de un tip de bacterii intestinale care pot transforma eficient globulele roșii în sânge universal de tip O, scrie Science Alert.

Acest tip de sânge este acceptat pe scară largă de majoritatea primitorilor, deoarece nu are structurile zaharoase specifice prezente în sângele de tip A, B sau AB.

ADVERTISING

Conversia globulelor roșii în sânge de tip O nu este un concept nou, dar metodele anterioare erau ineficiente și au ridicat probleme de siguranță. Descoperirea echipei oferă o soluție mai eficientă și mai promițătoare.

Prin tratarea globulelor roșii cu enzime din bacteria intestinală Akkermansia muciniphila, oamenii de știință au reușit să elimine antigenii cheie de pe globulele roșii care cauzează probleme de compatibilitate.

În plus, sângele obținut în doar 30 de minute, la temperatura camerei, a fost eficient și a redus semnificativ riscul de reacții de incompatibilitate, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Microbiology.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇