Dovada că și țânțarii masculi se hrăneau cândva cu sânge

Dovada că și țânțarii masculi se hrăneau cândva cu sânge

Se știe că doar femele țânțarilor, și nici ele în cadrul tuturor celor peste 3.500 de specii care există în prezent, sunt hematofage, adică se hrănesc cu sânge. Ele sunt responsabile de răspândirea numeroaselor boli în rândul oamenilor și animalelor.

Masculii se hrănesc în special cu nectar, însă lucrurile nu au stat întotdeauna așa. Un studiu recent a venit cu dovada în acest sens, indicând faptul că și ei au fost, undeva în trecutul lor evolutiv, hematofagi.

Dovada a fost găsită imortalizată într-o bucată de chihlimbar. În interiorul acesteia au fost perfect conservați doi țânțari masculi. Atât de bine s-au păstrat încât pot fi observate organele pe care insectele le foloseau pentru a perfora pielea animalelor, atunci când se hrăneau cu sânge, scrie Reuters.

ADVERTISING

E clar însă că țânțarii masculi și-au pierdut această abilitate cândva în evoluția lor, dar, deocamdată, nu se poate spune când și de ce s-a întâmplat asta.

Revenind la bucata de chihlimbar descoperită în Liban și care datează de la începutul Cretacicului, acum circa 100 de milioane de ani, aceasta este importantă și din alt punct de vedere. Se credea că în acea perioadă nu existau încă țânțari și că ar fi apărut abia în Jurasic sau Cretacic, ipoteză care, iată, nu mai stă în picioare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇