Atenție la țânțari! Mai mult de 10% poartă virusul West Nile. Trei oameni au murit deja în România

Atenție la țânțari! Mai mult de 10% poartă virusul West Nile. Trei oameni au murit deja în România

Infecţia cu virusul West Nile a ucis deja trei oameni în această vară, în ţara noastră.

Boala este purtată de ţânţari, iar dintre cei capturaţi în Bucureşti de specialiştii Institutului Cantacuzino, mai mult de 10% au virusul West Nile.

Pentru această boală nu există vaccin sau tratament antiviral specific şi oricine este expus, având în vedere invazia de țânțari.

Până acum 7 români au fost confirmaţi cu infecţia, iar trei au murit din cauza complicaţiilor, în judeţele Satu Mare, Ilfov și Dolj, potrivit TVR.

ADVERTISING

Una din 5 persoane infectate poate avea simptome uşoare de infecţie, care seamănă cu cele de viroză. Pe lângă febră, oboseală sau vărsături, apar dureri de cap şi în corp sau erupţii cutanate care trec repede.

"Nu există un tratament specific împotriva acestui virus. Cazurile extreme sunt şi extrem de greu de tratat. Dacă avem un număr de 10 cazuri diagnosticate, să fim siguri că, în arealul respectiv, au fost undeva de 50 de ori sau poate chiar spre de 100 de ori mai mulţi oameni care au fost infectaţi. E vorba de infecţii simple care trec de la sine. O febră care durează o zi-două, foarte puţină lume o ia în seamă şi e destul de greu de diagnosticat", spune dr. Ştefan Lazăr, medic infecţionist la spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş" Bucureşti.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În cazurile grave, se poate însă ajunge la paralizie, convulsii, pierderea vederii şi comă.

Institutul Cantacuzino a prins în reţeaua sa de capcane ţânţari din toate sectoarele Capitalei şi i-a testat. Mulţi erau purtători de West Nile, aşa că a anunţat autorităţile pentru a se intensifica tratamentele de dezinsecţie.

Virusul West Nile e transmis doar de femela de ţânţar.

Pentru a evita înţepăturile, oamenii sunt sfătuiţi să-şi acopere tot corpul, să evite zonele cu multă vegetaţie şi umiditate mare sau să folosească spray-uri anti-ţânţari şi să-şi monteze plase specifice la ferestre.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇