ECDC cere statelor UE să ia măsuri mai stricte, nicidecum să le relaxeze, ca urmare a mutaţiilor coronavirusului

ECDC cere statelor UE să ia măsuri mai stricte, nicidecum să le relaxeze, ca urmare a mutaţiilor coronavirusului

Cele trei mutaţii ale coronavirusului detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia implică un risc foarte ridicat pentru Europa, întrucât ele sporesc transmisibilitatea virusului, a avertizat joi Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), care îndeamnă statele UE să ia măsuri antiepidemice mai stricte.

''Pe baza noilor informaţii, riscul asociat cu pătrunderea şi răspândirea în comunitate a variantelor (de coronavirus) problematice a crescut la ridicat/foarte ridicat'', faţă de nivelul ''ridicat'' din evaluarea riscurilor epidemice întocmită în decembrie, notează ECDC într-un raport de actualizare a acestei evaluări, relatează Reuters şi AFP.

''Mesajul esenţial este de pregătire a unei sporiri rapide a rigorii măsurilor (antiepidemice) în săptămânile următoare pentru a proteja capacităţile sanitare, precum şi de accelerare a campaniilor de vaccinare'', le transmite ECDC guvernelor europene.

Nou record de decese în Germania. Autoritățile se aşteaptă la o agravare a pandemiei în urma mutaţiilor coronavirusului

La fel ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ECDC îndeamnă în plus aceste guverne să intensifice testarea şi mai ales activitatea de secvenţiere pentru a identifica noile mutaţii.

Mai mult, această agenţie specializată a Uniunii Europene ''recomandă statelor membre să fie prudente înainte de a relaxa'' restricţiile antiepidemice, întrucât vor mai trece câteva luni până când ''populaţiile responsabile pentru transmiterea (virusului) vor fi vaccinate''.

''Având în vedere dovezile contagiozităţii semnificativ mai ridicate ale noilor variante (ale coronavirusului) care stârnesc îngrijorare, autorităţile naţionale ar trebui mai degrabă să ia măsuri încă şi mai stricte şi să încurajeze populaţia să le respecte'', subliniază ECDC, avertizând în plus statele UE că ar trebui să se pregătească pentru un număr mai mare de pacienţi în spitale.

Citește mai multe despre mutațiile coronavirusului: