Danemarca ar putea permite vaccinarea cu AstraZeneca, dar pe proprie răspundere

Danemarca ar putea permite vaccinarea cu AstraZeneca, dar pe proprie răspundere

Guvernul danez ia în considerare varianta în care cetățenii să fie vaccinați în continuare cu AstraZeneca, dar pe proprie răspundere. Țara a devenit săptămâna trecută prima din lume care a retras din campania de vaccinare serul dezvoltat de Oxford.

Acum, ministrul Sănătății, Magnus Heunicke, spune că va analiza dacă poate fi viabilă propunerea ca fiecare cetățean să decidă pentru el, potrivit The Local.

Aproximativ 150.000 de persoane care făcuseră prima doză cu AstraZeneca au rămas în aer după decizia anunțată de autorități. Guvernul a precizat că acestea vor primi rapelul cu Pfizer sau Moderna, la 12 săptămâni față de momentul în care au primit prima doză.

ADVERTISING

La acest moment nu sunt suficiente date despre efectele ce pot apărea în cazul combinării vaccinurilor anti-COVID, așa că părerile sunt împărțite și în rândul specialiștilor.

Autoritățile sanitare din Danemarca au respins însă ferm acuzațiile că fac experimente pe oameni.

”Nu este un experiment. Amestecarea tipurilor de vaccinuri este ceva ce se practică, din diverse motive. De exemplu, atunci când pacientul e alergic la prima doză sau în cazul în care se terminăm stocurile dintr-un tip de vaccin”, a spus Søren Brostrøm, directorul Autorității Sanitare de Stat din Danemarca.

ADVERTISING

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇