Crește numărul cazurilor de Covid-Delta la tineri sub 40 de ani, deși tulpina nu a devenit comunitară încă

Crește numărul cazurilor de Covid-Delta la tineri sub 40 de ani, deși tulpina nu a devenit comunitară încă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, marţi, o creştere a numărului cazurilor de infectare cu tulpina Delta la persoanele sub 40 de ani.

El a precizat că 19 persoane confirmate cu această tulpină au murit în România, una fiind vaccinată cu schema completă.

Gheorghiţă a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în ultimele două săptămâni din iulie peste 81% din cazurile noi confirmate se înregistrează la persoanele nevaccinate.

“După cum ştim şi am observat, în ultimele săptămâni în România se înregistrează o creştere lent progresivă, dar susţinută a numărului de cazuri.

Analiza efectuată de colegii noştri de la Institutul de Sănătate Publică pe ultimele două săptămâni din luna iulie arată că 81,5% din cazurile nou confirmate se înregistrează la persoanele nevaccinate şi 92,6% dintre decese, de asemenea, la persoanele nevaccinate”, a afirmat Gheorghiţă.

ADVERTISING

Tot mai mulți tineri infectați

El a menţionat că se observă şi o tendinţă de creştere a cazurilor la persoane sub 40 de ani.

“Din acest punct de vedere, analiza pe grupe de vârstă arată o tendinţă de creştere în mod deosebit a persoanelor care sunt tinere, a celor din grupa de vârstă sub 40 de ani, mult mai accelerată comparativ cu grupa de vârstă mai mare de 40 de ani.

De asemenea, se observă o tendinţă de scădere a mediei de vârstă la persoanele confirmate. Practic, vorbim de o medie de 43 de ani, comparativ cu 48 de ani, în rândul celor care sunt testaţi pozitiv.

De asemenea, dacă ne uităm la decesele înregistrate, tendinţa este iarăşi de scădere a mediei de vârstă la 69 de ani, comparativ cu 71 de ani”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.

19 decese, inclusiv o persoană vaccinată

El a precizat că 19 persoane diagnosticate cu Delta au murit, iar dintre acestea o persoană era vaccinată cu schema completă.

ADVERTISING

“Varianta Delta, în momentul de faţă, conform raportului publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică ne arată că până la data de 8 august sunt înregistrate în total 313 cazuri de infecţie (...), practic cu 51 de cazuri mai mult decât în săptămâna precedentă.

Din aceste 313 cazuri, în total, peste 80% au apărut la persoanele nevaccinate, s-au înregistrat în total 19 decese din care unul singur la o persoană vaccinată cu schema completă, ceea ce înseamnă un procent de 95% al deceselor prin infecţie cu varianta Delta la persoane nevaccinate”, a mai punctat el.

Încă nu e comunitară

La rândul său, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol, a afirmat că tulpina Delta nu a devenit comunitară, deşi este majoritară între tulpinile care au fost secvenţiate în ţara noastră.

ADVERTISING

Adriana Pistol a fost întrebată, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă i se pare îngrijorătoare creşterea numărului infectărilor cu Delta şi dacă putem vorbi de transmitere comunitară.

“Mi se pare îngrijorătoare creşterea numărului de cazuri. Deşi nu este foarte mare, este un semnal de alarmă.

Trendul este vizibil crescător şi acest lucru trebuie să ne facă pe toţi să fim ceva mai vigilenţi. Tulpina Delta, din fericire încă, nu putem să spunem că a devenit comunitară, deşi este majoritară între tulpinile care au fost secvenţiate.

Este majoritară şi pentru că selectăm într-un mod destul de acurat persoanele care necesită acest tip de analiză, care ne sugerează nouă că ar putea să fie infectate cu altă tulpină decât tulpina iniţială, cea Alfa”, a explicat Adriana Pistol.

40% din cazuri, din focare

Ea a precizat ca 40% din cazuri au fost parte a unor focare care aveau legătură cu deplasări.

“40% din cazuri au fost parte a unor focare ale căror legături le-am găsit şi care aveau legătură cu deplasări. Numai la 32% dintre cazuri nu am găsit nicio legătură epidemiologică cu o deplasare sau contact cu o persoană care să se fi deplasat sau să fi fost confirmată cu tulpina Delta.

Tendinţa este crescătoare - 32%. Nu mai este mult până să ajungem probabil să nu mai putem identifica sursele de infecţie şi în acel moment vom vorbi despre transmitere comunitară”, a explicat Adriana Pistol.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇