Aproape 90% din cazurile de săptămâna trecută au fost cu varianta Delta. Gheorghiță: Nu credem că lucrurile se vor liniști

Aproape 90% din cazurile de săptămâna trecută au fost cu varianta Delta. Gheorghiță: Nu credem că lucrurile se vor liniști

Cazurile de infectare cu noul coronavirus sunt în creștere și nu avem motive să credem că lucrurile se vor liniști, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Într-o intervenție la Digi24, Gheorghiță a afirmat că, în săptămâna 26 iulie – 1 august, peste 89% dintre secvențieri au ieșit pozitive pentru varianta Delta și a reamintit că vaccinul rămâne cea mai eficientă metodă de protejare împotriva coronavirusului.

” (…) situația care se prefigurează pentru următoarea perioadă nu este una bună, mai ales că varianta Delta are tendința de a deveni dominantă pe teritoriul României”, spune Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISING

Vaccinul rămâne eficient, dar nu va fi obligatoriu

"Indiferent de schema de vaccinare de care vorbim, eficiența se păstrează la fel, peste 90% pentru prevenirea riscului de spitalizare, pentru prevenirea riscului de deces și a formelor grave de îmbolnăvire", a spus el.

Cu toate acestea, autoritățile nu iau în acest moment în considerare vaccinarea obligatorie.

"Nu s-a discutat acest lucru. (…) Fiecare țară este suverană când face propria politică de vaccinare, dar în România (…) nueste cazul de a se discuta a acest moment de vaccinarea obligatorie", a afirmat președintele CNCAV.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Doza a treia mai așteaptă

În ceea ce privește administrarea celei de-a treia doze, România încă așteaptă concluziile Agenției Europene a Medicamentului.

”Mai repede de luna septembrie este puțin probabil să putem implementa această măsură, din simplul motiv că avem nevoie de revizuirea datelor științifice - de sigiranță, de imunogenitate, de tolerabilitate de către experții de la Agenția Europeană a Medicamentului”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță, subliniind că la momentul în care se va pune problema unui rapel, populația vulnerabilă va fi prioritară.

ADVERTISING

O.D.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇