Baciu confirmă că România vinde 700.000 doze de Pfizer Irlandei, ţară care deja stă mult mai bine ca noi la rata de vaccinare

Baciu confirmă că România vinde 700.000 doze de Pfizer Irlandei, ţară care deja stă mult mai bine ca noi la rata de vaccinare

România va vinde Irlandei 700.000 de doze de vaccin anti-COVID de la compania Pfizer-BioNTech, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu.

Aproape 45% din populaţia adultă de 3,8 milioane de persoane a fost vaccinată cu schema completă în Irlanda. 65% au primit cel puţin o primă doză de ser antiCovid. La noi în țară, procentul e foarte mic – 25,2% din populaţie s-a imunizat abia cu prima doză.

Baciu a precizat că aceste doze nu sunt necesare, în momentul de faţă, pentru derularea campaniei de vaccinare din ţară.

ADVERTISING

"România a încheiat un acord de principiu pentru vânzarea de vaccin împotriva COVID-19 Irlandei. Din acest acord fac parte 700.000 de doze de Pfizer BioNTech cu menţiunea foarte importantă că aceste doze nu sunt necesare în acest moment pentru derularea campaniei de vaccinare din ţara noastră.

Noi continuăm să avem în ţară un număr suficient de mare de doze atât pentru continuarea campaniei de vaccinare, cât şi eventualitatea administrării pentru momentul în care se va lua o decizie - dacă se va lua decizia - pentru cea de-a treia doză", a afirmat Baciu, pentru Agerpres.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce preț cerem pentru vaccin

El a spus că preţul cu care se revând dozele de vaccin este acelaşi cu care ele au fost cumpărate.

"Legat de preţ, lucrurile sunt foarte clare. Contractele făcute de către Comisia Europeană, inclusiv contractul pe care îl are România, spun foarte clar: nu se poate face profit prin revânzare de doze de vaccin, indiferent de tipul de vaccin sau indiferent de producătorul de vaccin împotriva COVID-19.

Preţul este acelaşi cu care le-am şi cumpărat. Ar fi, de altfel, inuman, imoral şi neetic să facă cineva profit prin revânzarea de doze de vaccin în aşa mare nevoie", a explicat Baciu.

ADVERTISING

Discuții cu mai multe țări

Potrivit acestuia, există discuţii cu mai multe state pentru revânzarea de doze de vaccin.

"România are în continuare demersuri cu mai multe state. Vorbim acum de acest demers cu Irlanda şi probabil în perioada următoare o să mai fie finalizate şi alte asemenea.

O să vedem, probabil, chiar în zilele următoare alte anunţuri pe măsură ce se finalizează acordurile. Le vom face publice imediat", a declarat Andrei Baciu.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇