Chiar sunt răi cartofii pentru sănătate? Care este adevărul

Chiar sunt răi cartofii pentru sănătate? Care este adevărul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ultimii ani, cartofii au căpătat o reputație negativă, mai ales din cauza temerilor că ar crește rapid nivelul glicemiei, favorizând apariția diabetului.

Dar care este, de fapt, adevărul? Dr. Christine Bosch, specialistă în nutriție la Universitatea din Leeds, explică cum e cu creșterea glicemiei cauzată de cartof, afirmând că, în realitate, lucrurle sunt un pic mai nuanțate, scrie The Guardian.

„Totul depinde de tipul de cartof și de modul în care îl preparăm. Deși cartofii clasici determină un vârf glicemic mai mare decât cei dulci, ei rămân o sursă importantă de carbohidrați, un macronutrient esențial pentru energie.

În plus, cartofii oferă fibre și polifenoli – compuși care încetinesc digestia și prelungesc senzația de sațietate”, spune specialistul.

De asemenea, nu toți cartofii sunt la fel. Tipurile cerate, precum cartofii roșii, provoacă o creștere mai mică a glicemiei în comparație cu soiurile făinoase.

Bosch atrage atenția și asupra importanței cojii: „Un cartof de 150 g conține aproximativ 2 g de fibre, dar dacă îl curățăm, ajungem la doar 1 g. Coaja are și o concentrație mai mare de polifenoli”.

Modul de gătire, esențial

Metoda de preparare e foarte importantă. Alimentele care se descompun rapid în zaharuri provoacă vârfuri glicemice mai rapide. De exemplu, piureul de cartofi crește glicemia mai repede decât un cartof fiert întreg, cu coajă.

Un truc simplu recomandat de dr. Bosch este fierberea cartofilor, apoi răcirea lor înainte de consum. Indiferent dacă îi consumăm reci sau încălziți ulterior, indicele lor glicemic scade cu 30-40%, ceea ce îi face mai prietenoși pentru metabolism.

Mai mult, studiile arată că, în sine, consumul de cartofi nu crește riscul de diabet. Problema apare când sunt gătiți cu multă smântână, unt sau ulei.

„Dacă nu exagerăm cu porțiile, cartofii pot face parte fără probleme dintr-o alimentație echilibrată”, mai spune specialistul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇