Cât de important este tipul de ciocolată pe care îl mănânci atunci când vine vorba de riscul de diabet

Cât de important este tipul de ciocolată pe care îl mănânci atunci când vine vorba de riscul de diabet
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cercetătorii au studiat efectul ciocolatei asupra organismului, atunci când vine vorba despre riscul de diabet, iar concluziile sunt cu adevărat interesante. Consumul de ciocolată neagră a fost legat de un risc mai mic de diabet zaharat de tip2, dar și consumul ciocolatei cu lapte a părut să aibă un efect protector. Nu însă pe termen lung.

Autorii studiului au anunțat că persoanele care au mâncat cel puțin cinci porții de orice fel de ciocolată în fiecare săptămână și-au redus riscul de diabet cu 10% în comparație cu persoanele care au mâncat rar sau niciodată ciocolată.

ADVERTISING

Însă cei care au consumat aceeași cantitate de ciocolată neagră și-au redus riscul cu 21%. De asemenea, cercetătorii au observat o reducere cu trei procente a riscului pentru fiecare porție de ciocolată neagră consumată săptămânal, scrie WebMD.

„Pentru oricine iubește ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferență pozitivă pentru sănătate”, a declarat Binkai Liu, doctorand la facultatea de sănătate  publică Harvard, autorul principal al studiului finanțat de Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din SUA.

ADVERTISING

Studiul, publicat de jurnalul The BMJ, a inclus date pe o perioadă mai mare de 30 de ani de la 192.000 de participanți care nu aveau diabet când au început să-și raporteze obiceiurile lor alimentare.

Până la sfârșitul studiului, aproape 19.000 de participanți au raportat că au fost diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2.

Consumul de ciocolată cu lapte, dar nu și de ciocolată neagră, a fost asociat cu creșterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

ADVERTISING

„Am fost surprinși de împărțirea clară între impactul ciocolatei negre și al celei cu lapte asupra riscului de diabet și asupra gestionării greutății pe termen lung”, a precizat autorul corespondent, lector univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriție și epidemiologie de la facultatea universității Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră și cea cu lapte au niveluri similare de calorii și grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate și ale zahărului asupra creșterii în greutate și a diabetului, spun cercetătorii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇