Pierderea treptată a țesutului cerebral este o parte naturală a îmbătrânirii, însă un studiu recent și de durată a arătat că, în cazul unor persoane, conexiunile neuronale se deteriorează mai rapid odată ce ajung la vârsta mijlocie.
Studiul derulat 27 de ani, unul dintre cele mai îndelungate, care a presupus scanarea creierului participanților – persoane cu vârste cuprinse între 20 și 76 de ani – a dezvăluit că conexiunile neuronale ale unor persoane se deteriorează mai rapid decât ale altora odată ce ajung la vârsta mijlocie.
Cercetarea coordonată de specialiști de la Universitatea Johns Hopkins, din SUA, a arătat că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au pierdut semnificativ mai multă substanță albă în timp față de restul, riscul lor de a dezvolta o deteriorare cognitivă ușoară (MCI) fiind cu 41% mai mare.
Și persoanele cu biomarkeri ai demenței în lichidul cefalorahidian prezentau un risc cu aproape 50% mai mare de afectare cognitivă, se arată într-un raport publicat de jurnalul JAMA Network.
Dacă o persoană avea atât diabet, cât și biomarkeri ai plăcilor amiloide (care sunt asociate cu boala Alzheimer), acest risc a crescut la 55%.
Participanții care au înregistrat cele mai mari scăderi ale volumului de materie albă, de la an la an, au fost mult mai susceptibili de a dezvolta simptome de MCI.
Studiile anterioare au arătat, de asemenea, că pierderile semnificative de materie albă sunt legate de cazurile de demență și că tulburările metabolice pot crește riscul de declin cognitiv al unei persoane, dar acesta este primul studiu care arată o relație sinergică între diabet și plăcile amiloide în ceea ce privește impactul acestora asupra materiei albe.
”Aceste constatări evidențiază faptul că modificările de volum ale substanței albe sunt strâns asociate cu funcția cognitivă în timpul îmbătrânirii, sugerând că degenerarea substanței albe poate juca un rol crucial în declinul cognitiv”, scriu autorii studiului.
”Întrucât rezistența la insulină joacă un rol esențial în formarea plăcilor amiloide, diabetul poate promova patologia bolii Alzheimer, ducând la o evoluție mai timpurie de la cogniția normală la MCI”, mai spun aceștia.