Succes la teste pentru insulina care va fi administrată oral diabeticilor. A fost înglobată în ciocolată!

Succes la teste pentru insulina care va fi administrată oral diabeticilor. A fost înglobată în ciocolată!

Prima insulină ce poate fi administrată oral a fost testată deja cu succes pe animale – și chiar înglobată în ciocolată – și ar putea ajunge curând pe piață. Anul viitor sunt programate să înceapă testele pe oameni.

Această abordare inovatoare oferă o alternativă la injecțiile zilnice sau la pompa de insulină pentru cele aproximativ 537 de milioane de persoane care trăiesc cu diabet în întreaga lume (conform unei statistici din 2021).

Oamenii de știință de la Universitatea Arctică (UiT) din Tromsø, Norvegia, în colaborare cu cei de la Universitatea din Sidney au creat noua formă de insulină, care poate fi administrată pe cale orală, posibil chiar prin intermediul ciocolatei, scrie New Atlas.

ADVERTISING

Acești purtători sunt prea mici pentru a fi simțiți, ba chiar și văzuți la un microscop obișnuit.

„Modul de administrare este mai precis, deoarece livrează rapid insulina în zonele din organism care au cea mai mare nevoie de ea”, a declarat cercetătorul studiului, Peter McCourt, profesor la Universitatea Arctică din Norvegia UiT, într-un comunicat al universității.

În mod normal, prin injectare, insulina este răspândită în tot corpul, unde poate provoca efecte secundare nedorite.

Acum, oamenii de știință au depășit un obstacol major în administrarea orală a insulinei: descompunerea insulinei înainte de a ajunge la destinație, în organism.

ADVERTISING

Aceștia au dezvoltat un înveliș special pentru a proteja insulina prin sistemul digestiv, asigurându-se că aceasta ajunge în ficat, unde enzimele care se activează doar în timpul unor niveluri ridicate de zahăr din sânge descompun învelișul, eliberând insulina acolo unde este nevoie de ea.

„Acest lucru înseamnă că, atunci când nivelul de zahăr din sânge este ridicat, are loc o eliberare rapidă de insulină și, chiar mai important, atunci când nivelul de zahăr din sânge este scăzut, nu se eliberează insulină”, a explicat coordonatorul proiectului, Nicholas J. Hunt, de la Universitatea din Sydney.

ADVERTISING

Astfel, se evită riscul de hipoglicemie (glicemie scăzută), obișnuit în cazul injecțiilor, deoarece eliberarea de insulină este controlată în funcție de nivelul de zahăr din sânge.

Noua abordare imită modul în care funcționează insulina la persoanele sănătoase. În mod normal, insulina din pancreas este absorbită în mare parte de ficat, stabilizând glicemia.

Tehnologia cu nanoparticule eliberează insulina în ficat, reducând efectele secundare precum acumularea de grăsime și hipoglicemia întâlnite în cazul injecțiilor.

Insulina orală a fost testată cu succes pe viermi, șoareci, șobolani și babuini.

În Colonia Națională de Babuini din Australia, insulina a fost încorporată în ciocolată fără zahăr, pe care babuinii au consumat-o cu ușurință, ceea ce a dus la o reducere a nivelului de zahăr din sânge.

Important este că testele efectuate pe șoareci și șobolani diabetici nu au arătat hipoglicemie sau creștere în greutate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇