Avertismentul medicilor: Diabetul este o boală silențioasă. Poate să debuteze fulminant, cu un infarct, AVC sau o infecție sistemică

Avertismentul medicilor: Diabetul este o boală silențioasă. Poate să debuteze fulminant, cu un infarct, AVC sau o infecție sistemică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ileana Stamate, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, a tras un semnal de alarmă privind diabetul: este o boală silenţioasă care poate debuta fulminant, chiar şi cu un infarct sau un AVC. Totuşi, pacienţii aflaţi în prediabet pot scăpa de valorile mari ale glicemiei, dacă îşi schimbă stilul de viaţă.

„Dacă ne simţim mai obosiţi, dacă ne simţim mai înfometaţi, dacă ne doare capul, totul se pune pe baza stresului, pe baza ritmului rapid de viaţă şi atunci omitem să mergem la medic.

Diabetul, mai ales diabetul de tip II, este o boală silenţioasă. De multe ori, semnele sunt insidioase: luăm în greutate, suntem obosiţi, nu mai avem aceeaşi poftă de viaţă, avem insomnii, putem să facem anumite infecţii urinare, cutanate, pe care nu le punem pe seama diabetului.

ADVERTISING

Atunci ajungem la medicul de familie care ne poate da nişte investigaţii. Vedem că sunt glicemiile mari şi ne trimite către medicul diabetolog. Şi aici intrăm pe firul diagnosticului şi tratamentului”, a declarat Ileana Stamate, la Medika TV.

Medicul a explicat că diabetul poate debuta cu afecţiuni grave.

„Există situaţii în care diabetul şi diabetul de tip II debutează fulminant, cu un infarct, cu un AVC, cu o infecţie masivă sistemică şi cu această ocazie descoperim glicemii şi hemoglobine glicate foarte crescute. Urmarea este că pacientul este trimis către un diabetolog şi începe tratamentul (...)”, a mai spus Stamate.

ADVERTISING

Diabetul de tip I este o boală autoimună, pe când cel de tip II se depistează mai greu, explică specialistul.

„Pentru diabetul de tip I, diabetul copilului, diabetul autoimun, nu are mare relevanţă consumul de dulciuri. Este o boală autoimună care apare în urma unor infecţii virale, a unui stres intens. Vârstele sunt între 1-4 ani şi 12-14 ani (...) Semnele sunt clare, debutează rapid cu scădere bruscă în greutate.

La diabetul de tip II este insidios şi apare şi se depistează greu. Dar aici luăm în calcul factorii de risc: superponderabilitatea şi obezitatea, antecedentele de diabet din familie, sedentarismul, factori de risc (fumat, tensiune, consumul de alimente nesănătoase)”, a mai spus Ileana Stamate.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte prediabetul, acesta poate fi ţinut sub control, prin schimbarea stilului de viaţă.

„Înseamnă nişte valori modificate ale glicemiilor şi ale hemoglobinei glicozilate care nu se încadrează în stadiul de diabet. Vorbim de glicemii între 110 şi 126mg/dl dimineaţa şi vorbim de o valoare a hemoglibinei glicozilată între 5,7 şi 6,5 procente (...).

Prin regim adecvat, începerea unei activităţi zilnice adică plimbări şi puţin exerciţiu fizic, printr-o dietă corespunzătoare şi când spun dietă nu înseamnă că pacientul cu diabet trebuie să mănânce salată şi apă, ci un stil de viaţă sănătos, să îşi introducă legume, grăsimi de înaltă calitate, să renunţe la fast food, la prăjeli, la foarte multe dulciuri, există posibilitatea ca pacienţii să rămână pe valori absolut bune de glicemie fără să ajungă la tratamentul de diabet”, a adăugat Ileana Stamate.

Potrivit datelor prezentate în emisiune la Medika TV, unul din 12 români a fost diagnosticat cu diabet.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇