Cele mai consumate băuturi din lume au un efect crucial pentru sănătatea oaselor. Ce face fiecare în organism

Cele mai consumate băuturi din lume au un efect crucial pentru sănătatea oaselor. Ce face fiecare în organism
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O cercetare recent realizată la Universitatea Flinders, din Australia, a arătat modul în care două băuturi consumate pe scară largă, cafeaua și ceaiul, influențează sănătatea osoasă a femeilor la o vârstă înaintată.

Studiul, publicat în revista Nutrients, a monitorizat aproape 10.000 de femei cu vârsta de 65 de ani și peste, timp de 10 ani, pentru a examina dacă ceaiul sau cafeaua, băute regulat, modificau densitatea minerală osoasă (DMO). DMO este un marker central utilizat pentru a evalua riscul de osteoporoză.

Bazându-se pe măsurători repetate ale consumului de băuturi și ale DMO la nivelul șoldului și colului femural – zone strâns legate de riscul de fractură -, oamenii de știință au concluzionat că femeile care beau ceai aveau o DMO totală a șoldului ușor mai mare decât cele care nu aveau în meniu așa ceva. Deși îmbunătățirea a fost mică, a fost semnificativă statistic.

„Chiar și îmbunătățiri mici ale densității osoase se pot traduce prin mai puține fracturi în rândul unor grupuri mari de populație”, a declarat unul dintre oamenii de știință implicați în studiu, profesorul Enwu Liu, conform Science Daily.

Ce efect are cafeaua asupra densității osoase

Constatările în ceea ce privește consumul de cafea au fost mai variate. Consumul moderat, aproximativ două până la trei căni pe zi, nu a fost asociat cu niciun prejudiciu.

Cu toate acestea, consumul de peste cinci căni pe zi a fost legat de o DMO mai mică, indicând faptul că nivelurile foarte ridicate de cafea ar putea afecta negativ rezistența osoasă.

Femeile cu un aport mai mare de alcool pe parcursul vieții au părut deosebit de vulnerabile la efectele negative ale cafelei, în timp ce ceaiul a arătat beneficii mai puternice la femeile cu obezitate.

Co-autorul studiului, Ryan Liu, explică faptul că ceaiul este bogat în catechine, compuși care pot încuraja formarea osoasă și pot ajuta la încetinirea pierderii osoase.

„Conținutul de cofeină al cafelei, în schimb, s-a demonstrat în studiile de laborator că interferează cu absorbția calciului și metabolismul osos, deși aceste efecte sunt mici și pot fi compensate prin adăugarea de lapte”, a explicat Ryan Liu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇