Ce simptome au cei care s-au vaccinat și s-au îmbolnăvit de Covid

Ce simptome au cei care s-au vaccinat și s-au îmbolnăvit de Covid

Vaccinurile antiCovid reprezintă cea mai bună metodă pentru a proteja oamenii față de o formă gravă a bolii, precum și de a preveni spitalizările și decesul, spune Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Cu toate acestea, niciun vaccin nu este 100% eficient și, deși rar, persoanele imunizate cu schemă completă pot contracta coronavirusul, scrie The Miami Herald.

În aceste cazuri, oamenii pot prezenta simptome sau pot fi asimptomatici.

Cercetătorii din cadrul ZOE Covid Symptom Study au identificat cele mai frecvente cinci simptome raportate de cei vaccinați și care s-au îmbolnăvit ulterior de Covid:

ADVERTISING
  • Durere de cap
  • Curgerea nasului
  • Strănut
  • Durere de gât
  • Pierderea mirosului

Studiul, care analizează simptomele COVID-19 și urmărește răspândirea virusului, a fost efectuat de medici și oameni de știință de la Spitalul General din Massachusetts, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Kingʼs College London și Stanford University of Medicine.

Cercetătorii au colaborat, de asemenea, și cu compania pentru științele sănătății ZOE.

Studiul a constatat că persoanele vaccinate au prezentat simptome COVID-19 similare cu cele raportate de persoanele care nu s-au imunizat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Însă cei vaccinați au avut mai puține simptome într-un interval de timp mai scurt, studiul sugerând că aceștia ”fac o formă mai ușoară a bolii și se recuperează mai repede”.

Raportul a constatat, de asemenea, că unele simptome, inclusiv tuse persistentă, au apărut mai mult la persoanele care au primit doar o doză de vaccin Pfizer sau Moderna sau nu au fost vaccinate deloc.

„În mod curios, am observat că persoanele care au fost vaccinate și apoi au fost testate pozitiv pentru COVID-19 au raportat mai des strănutul ca simptom, în comparație cu cele nevaccinate”, au scris autorii studiului.

ADVERTISING

„Dacă ați fost vaccinat și începeți să strănutați foarte mult, ar trebui să faceți un test COVID”, atrag aceștia atenția.

Strănutul nu se numără însă printre simptomele COVID-19 observate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, dar lista actualizată include febră sau frisoane, tuse, oboseală, pierdere de gust sau miros și dureri în gât.

Simptomele apar de obicei la două până la 14 zile de la expunere, a precizat agenția de sănătate publică, și pot fi ușoare sau severe.

Cazurile asimptomatice sunt, de asemenea, posibile în rândul celor care sunt complet vaccinați, ceea ce înseamnă că există șanse mici să răspândească virusul la alte persoane.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇