Cazul stimulatoarelor cardiace luate de la morți: Primele reacții de la Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor

Cazul stimulatoarelor cardiace luate de la morți: Primele reacții de la Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor

Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor au reacționat, duminică, în cazul medicului care implanta pacienților stimulatoare cardiace luate de la persoane decedate.

În timp ce Ministerul Sănătăţii precizează că legislaţia interzice în mod explicit reutilizarea stimulatoarelor cardiace, președinta Colegiului Medicilor condamnă faptele medicului, dar cere populației să nu generalizeze acest caz la modul de lucru al zecilor de mii de medici din sistemul medical românesc.

Ministerul Sănătății: Legea interzice reutilizarea

”Legislaţia în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă, clasă din care fac parte dispozitivele implantabile menţionate”, a transmis, duminică, Ministerul Sănătăţii, referindu-se la cazul stimulatoarelor cardiace reimplantate de către cardiologul din Iaşi.

ADVERTISING

Potrivit ministerului, ”este interzisă reprelucrarea în vederea reutilizării în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă”, dar și ”utilizarea în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor medicale de unică folosinţă, reprelucrate”.

”În urma verificărilor efectuate la Spitalul Clinic de Urgenţă ”Sf. Spiridon” Iaşi s-a constatat că dispozitivele medicale implantabile active din categoria menţionată aveau înscris în mod clar în instrucţiunile de utilizare şi pe ambalaj indicaţia producătorilor că sunt de unică folosinţă şi nu se reutilizează sau resterilizează”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

ADVERTISING

Colegiul Medicilor: Aceste cazuri NU trebuie să existe

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, medicul Cătălina Poiană, spune că este bulversată de acest caz și că astfel de cazuri nu ar trebui să existe.

”Ca medic şi din poziţia de profesor de medicină am fost total bulversată de acest caz, pentru mine repet, dacă faptele sunt cum au fost prezentate public, dar prima dată trebuie aşteptată decizia justiţiei. Aceste cazuri NU trebuie să existe. Iar dacă există medici cu astfel de practici, aceştia trebuie să răspundă în faţa legii şi cu siguranţă la nivel moral ei nu trebuie să reprezinte profesia medicală, pe mine şi cu siguranţă pe majoritatea medicilor corecţi din această ţară NU îi reprezintă”, a mai transmis edicul.

ADVERTISING

Aceasta face apel, însă, la opinia publică ”să privească corect acest caz foarte grav din perspectiva încrederii în medici la nivel general şi să se aştepte decizia justiţiei”.

”Dacă a greşit trebuie să răspundă şi va răspunde în faţa legii. Nu trebuie însă să generalizăm, acest caz dacă va fi confirmat de justiţie, reprezintă o pată, dar reprezintă acţiunile unei persoane, nu reprezintă modul de lucru al zecilor de mii de medici din sistemul medical românesc, indiferent de specialitatea medicală în care profesează”, a mai transmis Poiană.

Un cardiolog de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi a fost arestat preventiv, fiind acuzat că a reimplantat la pacienţi stimulatoare cardiace şi defibrilatoare prelevate de la persoane decedate.

Mai mult, uneori, operaţiile nu erau necesre, iar medicul prescria pacienţilor tratamente care să inducă anumite simptome pentru a se ajunge la operaţie.

Medicul făcea parte dintr-o rețea cu ajutorul căreia a reușit să implanteze, în perioada 2017 - august 2022, nu mai puțin de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇