Câți ani câștigi în viață dacă locuiești într-o zonă verde?

Câți ani câștigi în viață dacă locuiești într-o zonă verde?
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

A trăi într-o zonă înconjurată de natură poate avea un impact profund asupra vârstei biologice, dezvăluie un nou studiu.

Examinând 7.827 de persoane și locul în care acestea trăiau, cât și împrejurimile, cercetătorii au ajuns la concluzia că cei care își duceau traiul în zone cu mai multe parcuri, grădini și vegetație aveau telomeri mai lungi, aceștia fiind asociați cu longevitatea.

Telomerii sunt secțiuni de ADN care protejează și conservă cromozomii noștri. Aceștia se scurtează pe măsură ce celulele se divid, ducând în cele din urmă la îmbătrânirea celulară. Telomerii sunt markeri ai vârstei biologice, indicând cât de uzate sunt celulele noastre.

ADVERTISING

Factori precum stresul pot accelera scurtarea telomerilor. S-a constatat că spațiile verzi reduc stresul într-o sumedenie de moduri.

Acestea oferă izolație și ne protejează de mediul înconjurător, scăzând temperaturile în timpul valurilor de căldură, atenuând poluarea, inclusiv pe cea fonică.

Apoi, spațiile verzi încurajează activitatea fizică și interacțiunea socială și sunt legate de rate mai mici ale criminalității, scrie Science Alert.

Pe baza studiului lor, cercetătorii au estimat că spațiile verzi ar putea scădea potențial vârsta biologică cu 2,2 până la 2,6 ani.

ADVERTISING

Efectele sunt chiar mai puternice în cazul bărbaților decât cel al femeilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇