Câtă mișcare trebuie să faci zilnic dacă stai foarte mult timp pe scaun

Câtă mișcare trebuie să faci zilnic dacă stai foarte mult timp pe scaun

Recomandarea generală este să facem cel puțin 30 de minute de exerciții fizice pe zi sau 150 de minute pe săptămână, pentru a rămâne sănătoși. Însă 30 de minute reprezintă doar 2% din zi, iar mulți dintre noi își petrec majoritatea timpului pe scaun.

Studiile arată că statul pe scaun poate fi la fel de dăunător pentru sănătate precum fumatul. O nouă cercetare a demonstrat că 30 de minute de exerciții fizice pe zi nu sunt suficiente pentru a contracara riscurile pe care le prezintă statul prea mult timp pe scaun.

ADVERTISING

Oamenii de știință au combinat date obținute în urma a șase studii diferite din Regatul Unit, SUA și Suedia, analizând în total peste 130.000 de adulți. Fiecare dintre studii a folosit un monitor de activitate fizică (o brățară de fitness) pentru a măsura mișcările unei persoane și timpul petrecut pe scaun pe tot parcursul zilei.

Apoi, în cadrul fiecărui studiu, participanții au fost monitorizați timp de aproximativ patru până la 14 ani, timp în care unii subiecți au și murit, scrie Science Alert.

ADVERTISING

S-a concluzionat că 30 de minute de exerciții fizice pe zi au scăzut riscul de deces prematur cu până la 80%, dar doar pentru cei care stăteau mai puțin de șapte ore pe scaun în fiecare zi. Același efect nu a fost observat și pentru oamenii care petreceau între 11 și 12 ore din zi stând pe scaun.

Vezi și Mișcarea joacă un rol foarte important pentru cantitatea de anticorpi după vaccin. Realitatea, în cifre

Cu alte cuvinte, un stil de viață sănătos necesită mai mult de 30 de minute de exerciții fizice pe zi, dacă petreci foarte mult timp pe scaun. În plus, sportul trebuie completat de alt tip de mișcare, indiferent de care ar fi aceasta.

ADVERTISING

Cercetarea a arătat că pentru cei care stau foarte mult timp pe scaun, 30 de minute de exerciții fizice au scăzut riscul de moarte prematură cu doar 30% și doar dacă aceste exerciții erau combinate cu alte cinci ore de mișcări ușoare pe parcursul zilei (precum mersul la cumpărături, gătitul, grădinăritul).

E important să reținem că, cu cât stăm mai mult pe scaun, pe lângă sportul propriu-zis trebuie să ne mișcăm cât mai mult, fie că facem plimbări, mergem la cumpărături sau facem curățenie în casă.

Citește și 20% dintre oameni au o mutație care îi face foarte rezistenți la frig. Din păcate, îi şi predispune la o serie de boli


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇