Care sunt simptomele Flurona - gripă și Covid simultan: Stare general brusc modificată, cu dureri de intensitate mare, senzația că am fost bătut

Care sunt simptomele Flurona - gripă și Covid simultan: Stare general brusc modificată, cu dureri de intensitate mare, senzația că am fost bătut

Mai multe persoane au fost internate în ultima perioadă la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală cu dublă infecţie – virus gripal combinat cu SARS-CoV-2.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului, spune că este posibil ca în viitorul apropiat să avem mai multe astfel de cazuri.

”Cum îi spune şi numele, flurona înseamnă flu şi rona, înseamnă că avem concomitent două virusuri, gripal, flu, rona, de la corona. Am avut câteva cazuri, este adevărat că foarte puţine. Având practic alertă epidemică, fiind la un pas de epidemie, avem multe cazuri de gripă. Totodată, avem şi infecţii cu SARS-CoV-2 şi este de aşteptat ca în viitorul apropiat să avem mai multe astfel de cazuri

ADVERTISING

În general, vorbim de o simptomatologie destul de clară, ca de gripă, şi care este accentuată, şi anume stare general brusc modificată, cu dureri de intensitate mare, dureri musculare, articulare, dureri de cap, senzaţia că am fost bătut pe care toţi o ştim dacă am trecut prin gripă, putem să avem şi simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecţiile virale”, a explicat dr. Marinescu. 

Tratamentul presupune două antivirale

Medicul recomandă testarea cu testele rapide care se găsesc în farmacii.

ADVERTISING

Dacă dubla infecţie se confirmă, este necesar un control de specialitate şi eventual tratament în spital. Tratamentul se aplică pentru ambele infecţii prezente, fiind vorba despre două antivirale, unu pentru gripă, unul pentru Covid, dar şi despre alte tratamente. 

Secția ATI de la Institutul Matei Balş nu este deocamdată supraaglomerată, în condiţiile în care aici ajung cazuri din toată ţara.

Dr. Marinescu spune că cel mai probabil la sfârşitul acestei luni trendul în ceea ce priveşte cazurile de gripă va fi unul în scădere. 

ADVERTISING

“Din fericire, deocamdată numărul de cazuri, sper să rămână aşa, este destul de mic în terapie intensivă, asta în condiţiile în care în momentul în care sunt pacienţi fie cu gripă, fie cu infecţie cu SARS-CoV-2 din ţară, ajung la noi.

Aş spune totuşi că trebuie să vedem partea plină a paharului. Nu este un capăt de ţară, nu demonstrează nimic deocamdată nici pentru virusurile gripale, nici pentru SARS-CoV-2, că avem o virulenţă sporită, mă refer la ele luate separat, în al doilea rând, este vorba despre o perioadă scurtă, lumea trebuie să înţeleagă că vorbim de câteva săptămâni de maximă intensitate. 

Foarte probabil că din finalul lunii ianuarie vom ajunge la un trend descendent în ceea ce priveşte gripa. Şi atunci lucrurile clar se vor aşeza, deşi vom avea probabil şi în martie cazuri, dar vor fi rare”, a spus dr. Adrian Marinescu într-un interviu acordat News.ro. 

Vă recomandăm analiza Spot pe acest subiect - Se poate și fără restricții?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇