Rafila anunță când va începe să scadă în intensitate valul epidemic de gripă

Rafila anunță când va începe să scadă în intensitate valul epidemic de gripă

Valul epidemic o să înceapă să scadă în intensitate în jur de 10 februarie, dar până atunci, mai ales în contextul începerii luni a școlilor, este important ca profesorii și părinții să respecte regulile minimale de protecție anunțate de autorități, a informat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. El a explicat și de ce nu s-a declarat stare de epidemie în România, deși spitalele sunt pline.

„Acest val epidemic, după opinia noastră, va începe să scadă ca şi intensitate după data de 10 februarie, cel mai târziu. (…) Aşa sunt estimările colegilor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică”, a spus, sâmbătă seara, la B1Tv, Alexandru Rafila.

ADVERTISING

Până atunci, mai ales în contextul în care luni se reiau cursurile şcolare, ministrul a atras atenția asupra importanței rolului părinţilor, cărora le recomandă să nu îşi trimită copiii la şcoală dacă sunt bolnavi.

El a explicat de ce condițiile epidemice actuale sunt deosebite. România a avut epidemie de gripă de multe ori, iar în acest sezon nu este vorba despre un virus mutant care să provoace forme ale bolii mult mai grave decât în alte sezoane. Totuși, după pandemia de COVID-19 „statusul imun este mult diminuat”, iar în România rata de vaccinare antigripală este una scăzută, a explicat Rafila.

ADVERTISING

Cu toate acestea, nu a fost declarată stare de epidemie din cauza unei modificări legislative de pe vremea pandemiei de Covid-19. Mai exact, potrivit acestei prevederi legislative, dacă s-ar declara stare de epidemie, ar fi impuse măsuri precum izolarea sau carantina.

„Ştiţi care e problema? Noi am schimbat legislaţia, în 2020, datorită pandemiei. Până în 2020, în sezonul 2018-2019 am declarat epidemie, nu eram eu ministrul care era în perioada respectivă. (...) Problema a fost că în 2020 a apărut o lege generată de pandemie, legea 136/2020, care, dacă am declara epidemie, ar impune anumite măsuri obligatorii cum ar putea să fie carantina sau izolarea”, a explicat Rafila.

ADVERTISING

În consecință, a decis să declare doar stare de alertă epidemiologică datorată gripei, care presupune măsuri clare pentru spitale și recomandări pentru polulație.

„Avem măsuri clare pentru spitale, iar managerii spitalelor trebuie să aplice acele măsuri în ceea ce priveşte utilizarea echipamentului de protecţie, inclusiv mască atât pentru personalul medical, cât şi pentru cei care vin în contact cu pacienţii, (...) să asigure stocuri de materiale sanitare, de dezinfectanţi, de medicaţie antivirală. Dar în rest, pentru populaţie, pentru angajatori, pentru unităţile de învăţământ, sunt recomandări”, a mai spus ministrul Sănătății.

Săptămâna aceasta, Alexandru Rafila a anunțat declararea stării de alertă epidemică în România, măsurile ce trebuie luate de spitale și recomandările pentru populație.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇