Avem primele decese de gripă. Ministrul Sănătății, despre lipsa testelor în spitale: E problema lor. Nu au pentru că nu și-au cumpărat

Avem primele decese de gripă. Ministrul Sănătății, despre lipsa testelor în spitale: E problema lor. Nu au pentru că nu și-au cumpărat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că spitalele nu au teste pentru gripă pentru că nu şi-au achiziţionat şi a subliniat că nu există o penurie de teste pe piaţă.

“Este problema lor. Ei trebuie să şi achiziţioneze teste pentru gripă. E problema spitalului. Nu au teste pentru că nu şi-au achiziţionat. Adică nu există o penurie de teste pe piaţă. În ceea ce priveşte medicamentele, acestea au început să revină în farmacii”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a mai spus că are întâlniri cu distribuitorii şi producătorii, mâine şi luni.

ADVERTISING

”Sunt convins că o să găsim o soluţie. Trebuie să aprovizioneze cu oricare dintre produsele de pe lista pe care aţi văzut-o, ca să avem toate stocurile, de exemplu, de antivirale la toate spitalele. Unele spitale au stocuri pentru un an de zile, altele au cantităţi foarte mici.

Încercăm, asta a fost una dintre discuţiile cu direcţiile de Sănătate Publică să echilibrăm aceste stocuri, încât fiecare spital să dispună, să spunem, de stocuri pentru trei luni, pentru că oricum această situaţie nu va dura foarte mult”, a explicat ministrul Sănătăţii.

ADVERTISING

Două persoane au murit de gripă

Două persoane au murit din cauza gripei, a anunțat, joi, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 25 de ani, din Bucureşti, fără condiţii medicale pre-existente şi nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3, şi o altă femeie, de 50 de ani, tot din Bucureşti, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1.

ADVERTISING

Deși numărul cazurilor de gripă a crescut constant în ultimele săptămâni, în România nu va fi declarată epidemie, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru că nu se dorește impunerea de noi restricții.

Astfel, spune el, va fi declarată doar stare de alertă epidemiologică ce va cuprinde anumite recomandări.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇