Când devine cafeaua nocivă

Când devine cafeaua nocivă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cafeaua nu e bună pentru oricine și cu siguranță nu în orice cantitate. Un studiu recent realizat în Australia a arătat că persoanele cu istoric de depresie, care consumă cantități mari de cofeină, sunt mai stresate decât cele care beau mai puțin.

Dar ce înseamnă o cantitate prea mare de cafea – e întrebarea care vine natural. Iar răspunsul se regăsește într-un raport publicat de oamenii de știință în jurnalul Complex Psychiatry: șase sau mai multe căni pe zi.

În cadrul cercetării, au fost monitorizați peste 11.000 de adulți diagnosticați sau tratați pentru depresie, iar oamenii de știință au observat că, la fiecare băutură cu cofeină consumată în plus într-o zi, participanții s-au simțit mai stresați, scrie Psy Post.

Însă autorii studiului au fost surprinși să descopere că această cofeină nu le-a afectat somnul în mod semnificativ. Motivul pare să fie că oamenii se opresc singuri când simt că băutura cu cofeină le afectează somnul.

Studiul a inclus și analize genetice. Astfel, genele noastre sunt cele care ne dictează felul în care procesăm cofeina, au anunțat cercetătorii. Genele care controlează modul în care corpul procesează cofeina – cum ar fi CYP1A2 și AHR – influențează și cantitatea. Cei cu metabolism rapid pot bea mai multă cofeină pentru același efect.

”Oamenii își reglează singuri cantitatea de cofeină pe care o consumă în funcție de cum reacționează”,a declarat Harry McIntosh, autorul principal al studiului, de la Universitatea din Queensland.

Totuși, de menționat e faptul că nu s-a putut stabili o relație de cauzalitate: nu se știe dacă această cofeină provoacă stresul sau persoanele stresate pur și simplu consumă mai multă cofeină pentru a combate oboseala.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇