Riscul de demență, redus cu ceai și cafea. Contează și cantitatea

Riscul de demență, redus cu ceai și cafea. Contează și cantitatea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O nouă cercetare a analizat dacă, de fapt, consumul de cafea sau ceai poate reduce riscul de apariție a demenței, iar concluziile ajută la explicarea unor rezultate neclare din trecut. Încep să se contureze niște concluzii care cu adevărat ne-ar putea fi de ajutor.

Cercetătorii de la Ningxia Medical University din China au descoperit că unii consumatori de cafea sau ceai reușesc să-și reducă riscul de demență. E vorba despre persoanele cu hipertensiune arterială, unde efectul e măsurabil. Contează însă și cantitatea și chiar tipul de cafea, scrie ScienceAlert.

ADVERTISING

Rezultatele provin de la peste 450.000 de britanici, care au fost monitorizați timp de 15 ani. Aproximativ jumătate au fost diagnosticați cu hipertensiune arterială.

Băutorii de cafea cu hipertensiune arterială care au declarat că au consumat între o jumătate și o ceașcă pe zi au prezentat cel mai scăzut risc de a dezvolta orice formă de demență, în comparație cu cei cu cel mai mare risc, care au băut șase sau mai multe cești pe zi.

În același timp, băutorii de ceai cu hipertensiune arterială, care consumau între patru și cinci cești pe zi, prezentau cel mai scăzut risc de a dezvolta demență, în comparație cu cei cu cel mai mare risc, care nu consumau deloc ceai.

ADVERTISING

Cercetătorii au ales să examineze participanții cu hipertensiune arterială, deoarece se crede că aceasta accelerează îmbătrânirea cognitivă și crește riscul de demență.

”În acest studiu, persoanele cu hipertensiune arterială au avut o probabilitate mai mare de a dezvolta demență comparativ cu populația fără hipertensiune arterială”, se arată într-un raport publicat de jurnalul Scientific Reports.

Prin gestionarea factorilor de risc modificabili, precum hipertensiunea, unii oameni de știință estimează că, de fapt, cazurile de demență ar putea fi reduse cu până la 45%. Cafeaua și ceaiul, două dintre cele mai populare băuturi din lume, ar putea fi o modalitate de a realiza acest lucru. Însă noile descoperiri sugerează că dozajul este crucial.

ADVERTISING

În plus, față de studiile anterioare, acesta ajută la clarificarea unor constatări contradictorii din cercetările realizate în trecut, care nu țineau cont de tipul de cafea sau ceai consumat.

Spre exemplu, cafeaua măcinată, comparativ cu cea decofeinizată, a fost asociată cu cel mai mic risc de demență.

”Motivul probabil pentru acest lucru este că diferitele tipuri de cafea au niveluri diferite de cofeină, cafeaua măcinată având cel mai mare conținut de cofeină, cafeaua instant fiind a doua cea mai mare, iar cafeaua decofeinizată cea mai mică”, afirmă autorii studiului.

Unele studii pe celule și pe animale, realizate anterior, au arătat că băuturile cu cofeină pot reduce riscul de hipertensiune, pot reduce inflamația și pot menține bariera hematoencefalică, care protejează sistemul nervos central de toxine și agenți patogeni.

Atât cafeaua, cât și ceaiul au în comun compuși bioactivi similari, care pot avea efecte antiinflamatorii sau antioxidante. Mai mult, aceste băuturi sunt legate de un risc mai scăzut și de diabet sau hipertensiune arterială, ceea ce ar putea, la rândul său, să reducă riscul de apariție ulterioară a demenței.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇