Consumul de alimente și băuturi bogate în flavonoide, cum sunt fructele de pădure, ceaiul, ciocolata neagră și vinul roșu, poate contribui la reducerea riscului de demență și, în general, pe cel de a dezvolta boli incurabile, potrivit unui studiu recent.
Studiul a fost realizat de o echipă de la Universitatea Queen’s din Belfast și publicat în JAMA Network Open.
Flavonoidele, care se găsesc în principal în plante, au beneficii multiple pentru sănătate, inclusiv proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și de prevenire a cancerului.
Ele sunt asociate și cu un risc mai mic de a dezvolta boli cronice cum sunt bolile cardiovasculare, precum și cu îmbunătățirea funcției cognitive.
„Prevalența globală a demenței continuă să crească rapid. În acest studiu, am analizat datele dietetice de la peste 120.000 de adulți cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani din UK Biobank.
Rezultatele noastre arată că consumul a șase porții suplimentare de alimente bogate în flavonoide pe zi, în special fructe de pădure, ceai și vin roșu, a fost asociat cu un risc de demență mai mic cu 28%.
Aceste constatări au fost evidente mai ales la persoanele cu risc genetic ridicat, precum și la cele cu simptome de depresie”, a spus profesorul Aedín Cassidy, coordonatorul studiului.
Amy Jennings, principalul autor al studiului, adaugă că: „rezultatele transmit un mesaj clar pentru sănătatea publică, sugerând că o măsură simplă, precum creșterea consumului zilnic de alimente bogate în flavonoide, poate reduce riscul de demență, în special în rândul populațiilor cu risc ridicat”.
„În prezent, nu există un tratament eficient pentru această boală, așa că intervențiile preventive pentru îmbunătățirea sănătății și a calității vieții și pentru reducerea costurilor sociale și economice ar trebui să rămână o prioritate majoră pentru sănătatea publică”, continuă Jennings.
C.S.