Autoritățile române demontează fake news-uri despre campaniile de vaccinare din Germania, Belgia și Franța

Autoritățile române demontează fake news-uri despre campaniile de vaccinare din Germania, Belgia și Franța

Autoritățile române demontează mai multe informații false care circulă în mediul online despre campania de vaccinare.

Este vorba despre imunizarea din Germania, Franța sau Belgia. Pe Internet au circulat multe informații nereale, potrivit cărora campania de vaccinare din aceste state ar fi fost întreruptă sau chiar contestată de polițiști.

”Debutul campaniilor de vaccinare în toate statele membre a fost marcat de intensificarea diseminării de informații false pe rețelele sociale, cu scopul de a eroda încrederea populației în vaccin și în vaccinare.

Astfel, au circulat postări care au contestat siguranța vaccinului, aducând drept argument informația că țări precum Germania și Belgia au întrerupt vaccinarea sau că polițiștii din Franța protestează împotriva vaccinării.

Aceste informații sunt inexacte și potențial înșelătoare, amestecând jumătăți de adevăr (lucruri care s-au întâmplat deja/ fapte reale) cu jumătăți de ne-adevăr”, se arată pe platforma oficială de informare privind vaccinarea împotriva COVID-19.

ADVERTISING

Autoritățile române punctează că Germania nu a suspendat campania de vaccinare, ci doar a amânat inocularea în câteva districte. Același este și cazul Belgiei, care nu a amânat imunizarea populației, ci doar vrea să schimbe strategia de vaccinare.

Precizările privind Germania:

Germania nu a suspendat campania de vaccinare la nivel național, ci a amânat vaccinarea în câteva districte din nordul Bavariei. Motivul acestei amânări a fost reprezentat de dificultăți întâmpinate în timpul transportului. Mai exact, un număr de 1.000 de doze au fost transportate la temperatura de 15°C în locul temperaturii recomandate de -80°C.

Această variație a fost identificată cu ajutorul senzorilor de temperatură aflați în dispozitivele speciale de transport. Autoritățile germane au contactat producătorul pentru a se asigura că dozele pot fi utilizate și au amânat administrarea dozelor pentru a se asigura că vaccinarea se realizează în condiții optime.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Precizările privind Belgia:

Belgia nu a întrerupt sau amânat vaccinarea, ci analizează o potențială schimbare a strategiei de vaccinare. Aceasta ar presupune vaccinarea unui număr mai mare de persoane cu prima doză de vaccin și întârzierea/ amânarea administrării celei de-a doua doze. 

Scopul este de a vaccina cât mai repede cât multe persoane pe fondul apariției noii tulpini mai contagioase a SARS-CoV-2, identificată în Marea Britanie, și a numărului mic de doze de vaccin disponibile. În acest moment, există o dezbatere în cadrul comunității științifice pentru a se determina dacă amânarea rapelului/ a administrării celei de-a doua doze influențează eficacitatea vaccinului.

OMS recomandă amânarea celei de-a doua doze a vaccinului doar în situaţii excepţionale

După cum știm, vaccinul dezvoltat de către BioNTech/ Pfizer se administrează în 2 doze. Recomandarea este ca a doua doză să fie administrată la 21 de zile după primirea primei doze. 

ADVERTISING

Conform companiei Pfizer, studiile de fază 3 au relevat o eficacitate de 95%, răspunsul imun instalându-se la 7 zile după cea de-a doua doză (la 7 zile după rapel). 

Răspunsul BioNTech/Pfizer la această preocupare de a accelera administrarea dozelor de vaccin prin eventuala amânare a rapelului este că datele din studiiile clinice nu prezintă suficiente garanții că o asemenea modificare ar mai păstra eficacitatea vaccinului.   

Totodată, în cazul protestelor din Franța, se clarifică faptul că acestea nu au fost organizate de polițiștii francezi și oricum nu aveau legătură cu campania de vaccinare.

Precizările privind Franța:

În cazul Franței, protestele nu au fost organizate de către poliție și nu au fost îndreptate împotriva vaccinului/ vaccinării. Acestea sunt îndreptate împotriva unui nou proiect de lege introdus la finalul anului trecut, proiect ce își propune interzicerea fotografierii/filmării și partajării materialelor foto-video cu intenții rău-voitoare ce ar putea denigra imaginea forțelor de ordine.

Organizatorii protestului sunt de părere că o astfel de lege împiedică documentarea și relatarea potențialelor acte de violență la care ar recurge forțele de ordine. Aceste noi proteste vin pe fondul unui an marcat de protestele „vestelor galbene” în Franța.  

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇