Atenție la starea copiilor! Cazuri grave pot să apară la câteva săptămâni de la infectarea cu Covid-19. Și sunt tot mai dese în ultima vreme

Atenție la starea copiilor! Cazuri grave pot să apară la câteva săptămâni de la infectarea cu Covid-19. Și sunt tot mai dese în ultima vreme

Este important ca părinţii să fie atenţi la starea copiilor, pentru că încep să apară destul de des cazuri de sindrom inflamator multisistemic post-COVID, avertizează medicul Raluca Alexandru, de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, precizând că, din ianuarie, au fost înregistrate peste 30 astfel de cazuri.

Date statistice prezentate de graphs.ro indică faptul că numărul de infectări în grupa 0-9 ani este deja la nivelul maximului din luna noiembrie a anului trecut, dar şi la categoria 10-19 ani se înregistrează o creştere bruscă.

Se profilează astfel un val 3 al pandemiei în care se vor regăsi copiii şi tinerii.

Medicul Raluca Alexandru a explicat că formele grave de COVID-19 în cazul copiilor, cele care necesită oxigenoterapie sau intubare, sunt foarte rare şi sunt de obicei cazuri de copii care au şi alte boli cronice. Specialistul arată şi cum anume se poate manifesta boala în cazul copiilor.    

 “Simptomatologia infecţiei în rândul copiilor este variată: sunt copii total asimptomatici, la care depistarea infecţiei este pur întâmplătoare, aceştia fiind testaţi în scop de screening, fiind pacienţi cu afecţiuni cronice, programaţi pentru reevaluare sau pentru diferite intervenţii chirurgicale.

ADVERTISING

Majoritatea copiilor prezintă simptomatologie uşoară spre medie: unii doar febră, iar alţii asociază simptomatologie digestivă - scaune semilegate sau diareice, dureri abdominale, lipsa apetitului alimentar sau simptomatologie ca de viroză respiratorie, cu nas înfundat, rinoree, uşoară tuse.     

Dr. Alexandru trage însă un semnal de alarmă legat de modul în care boala COVID-19 se poate manifesta la distanţă de 2, 3 sau chiar 4 săptămâni din clipa în care copilul a avut testul pozitiv.

Medicul spune că specialiştii din spital au tratat zeci de copii cu sindrom inflamator multisistemic, copii care au ajuns în urgenţă la spital la câteva săptămâni după ce au avut infecţia COVID-19.

Au fost şi destule situaţii în care copiii au ajuns la spital cu acest sindrom după ce au avut forme asimptomatice de COVID-19, deci nu au ştiut că au avut boala.        

“Încă nu ştim care sunt efectele pe termen lung ale acestei infecţii. Însă începem să vedem destul de des cazurile de sindrom inflamator multisistemic post – infecţie cu virusul Sars- Cov -2.

Din ianuarie şi până acum am avut peste 30 astfel de cazuri pe care le-am tratat fie în secţia de ATI COVID a spitalului, fie pe secţiile de pediatrie”, spune medicul Raluca Alexandru.       

ADVERTISING

Ce au de făcut părinţii chiar şi după ce copilul a avut infecţia Covid - 19    

“Ca în cazul oricăror infecţii virale, părinţii trebuie să fie atenţi la starea generală a copilului, e semnal de alarmă dacă este una proastă, să fie atenţi la temperatură, la semnele de viroză respiratorie şi digestivă. Să se adreseze în primă instanţă medicului de familie, să-l anunţe dacă a fost testat pozitiv la COVID”, spune medicul Raluca Alexandru.     

Copilul poate să nu dezvolte o simptomatologie zgomotoasă, uneori se negativează şi apoi apare sindromul, iar acesta poate apărea la copii testaţi pozitiv cu 3-4 săptămâni în urmă.

În sindromul inflamator multisistemic, pot fi afectate mai multe organe, boala poate da manifestări neurologice, cardiace, pulmonare, hepatice, renale, dermatologice, mai spune medicul, şi de aceea este atât de important ca părinţii să solicite ajutor medical când observă că starea copiilor se degradează.     

La Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu” din Capitală există o secţie special destinată cazurilor de COVID-19 la copii. Într-un pavilion separat, sunt disponibile 5 locuri la ATI şi alte 8 locuri în saloane. Există circuite separate şi sală de operaţie separată, special alocată acestui pavilion.  

ADVERTISING

Valul 3, valul copiilor şi tinerilor 

Dragoş Vana, fondatorul graphs.ro, a realizat recent un grafic care arată evoluţia cazurilor de COVID-19 în raport cu rata de incidenţă pe grupe de vârstă.

Graficul prezintă evoluţia acestor cazuri de la mijlocul lunii martie a anului trecut şi până spre finele lunii februarie.

El a explicat fenomenul care apare în analiza creată de el sub formă grafică.

“Vedem că la grupele 0-9 ani şi 10-19 ani, deci tineretul, a fost o creştere bruscă, odată cu începerea şcolii pe 8 februarie. Se observă pe celelalte grafice, la restul grupelor de vârstă, că nu a fost o diferenţă foarte mare, o abatere foarte mare de la media naţională. 

Odată cu deschiderea şcolilor, foarte mulţi tineri care au fost menajaţi până acum pentru că au făcut şcoală online au început să iasă în societate şi, odată cu începerea cursurilor în format fizic, interacţiunea dintre elevi a crescut. Cu siguranţă, odată cu începerea vaccinării, infecţiile vor scădea şi în celelalte grupe de vârstă, dar probabil că vor creşte în rândul tinerilor în următoarea perioadă de timp”, spune el.     

”Datele acestea sunt publice, există grafice similare cu cele pe care le fac eu şi în ultimul raport INSP, nu ştiu dacă este şi acela citit de  multă lume.

Ei au rapoarte săptămânale despre pandemie, câteodată cu mai multe date, câteodată cu mai puţine, INSP-ul are datele şi mai bine segmentate, ei au de exemplu date pe grupe de vârstă de câte 5 ani, faţă de cei 10 ani cum avem noi, şi din graficele lor putem să ne dăm seama că această creştere a fost mai ales în intervalul 5 – 14 ani, deci chiar în mijlocul acestui segment de tineret.

Noi oferim datele şi încercam să facem o vizualizare cât mai bună a lor că să poată fi interpretate cât mai uşor şi să se vadă diferenţele”, a precizat Vana.     

Dragoş Vana mai spune că vârful de infectări la categoria 0-9 ani şi 10-19 ani era la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut în media naţională, că urmau acelaşi trend cu media naţională, pe câtă vreme acum, în februarie, este mult peste această medie.     

Epidemiologul şi cercetătorul Octavian Jurma a explicat aceste date. El crede că valul 3 al pandemiei în România va fi cu preponderenţă produs de infecţiile din rândul tinerilor. Specialistul atrage atenţia asupra faptului că este cu atât mai importantă acum în şcoli respectarea strictă a regulilor de distanţare şi igienă, dar şi evitarea petrecerilor de către tineri.

Un alt aspect al creşterii infecţiilor în rândul celor două categorii de vârstă ar fi acela că în valul 3 al pandemiei rata de mortalitate directă din cauza bolii COVID-9 ar putea fi mai mică.       

“Ceea ce mă îngrijorează este că deja numărul de infectări în grupa 0-9 ani este deja la nivelul maximului din luna noiembrie, deci acest profil de boală pe care îl ştim, că a fost identificat şi în Marea Britanie, şi în Israel, al tulpinii britanice, care are o afinitate mai mare pentru tineri decât tulpina pe care o lăsăm în urmă, înseamnă că valul 3 va fi dominat de infecţii în rândul tinerilor, în rândul grupelor sub 65 de ani.

Aceştia nici nu sunt vaccinaţi, nici nu au perspectivă să se vaccineze prea repede, deci sunt şi cei mai vulnerabili”, a precizat Octavian Jurma.    

Mai multe informații despre valul 3 al pandemiei de Covid-19


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇