A fost identificat ceva la fel de nociv precum fumatul. Crește la fel de mult riscul de cancer

A fost identificat ceva la fel de nociv precum fumatul. Crește la fel de mult riscul de cancer

Pesticidele pot fi la fel de nocive ca fumatul, când vine vorba de riscul de cancer, au stabilit oamenii de știință americani.

Cercetătorii au evaluat impactul pesticidelor agricole utilizate frecvent asupra incidenței cancerului și au constatat că sunt la fel de nocive precum fumatul, când vine vorba despre riscul acestei boli.

Pesticidele sunt esențiale în agricultură pentru a asigura un randament suficient de ridicat culturilor și securitatea alimentară. Însă, aceste substanțe chimice pot afecta negativ viața plantelor și a animalelor, precum și pe a noastră.

ADVERTISING

”În studiul nostru am constatat că, pentru unele tipuri de cancer, efectul utilizării pesticidelor în agricultură este comparabil ca amploare cu efectul fumatului”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Isain Zapata, profesor asociat la Universitatea Rocky Vista, Colegiul de Medicină Osteopatică din Colorado, SUA.

”Acceptăm că o persoană care nu este fermier și care locuiește într-o comunitate cu producție agricolă intensă este expusă la multe dintre pesticidele utilizate în vecinătate. Aceasta devine parte a mediului lor”, a precizat omul de știință.

ADVERTISING

Cercetătorii au constatat că, într-un astfel de mediu, impactul utilizării pesticidelor asupra incidenței cancerului rivalizează cu cel al fumatului. Cea mai puternică asociere a fost cu limfomul non-Hodgkin (LNH), leucemie și cancerul de vezică urinară, se arată într-un raport publicat de jurnalul Frontiers in Cancer Control and Society. În aceste tipuri de cancere, efectele expunerii la pesticide au fost chiar mai pronunțate decât efectele fumatului.

Deoarece pesticidele nu sunt utilizate unul câte unul, ci mai degrabă sub formă de cokteil de pesticide, cercetătorii au declarat că este puțin probabil ca doar una dintre aceste substanțe să fie de vină.

ADVERTISING

Deși despre unele pesticide se discută mai frecvent decât despre altele, toate – și mai ales combinația lor – pot avea un impact, au mai subliniat oamenii de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇