Mărarul, salata și roșiile au cele mai multe pesticide, uneori peste limita maximă admisă. Cum se apără fermierii

Mărarul, salata și roșiile au cele mai multe pesticide, uneori peste limita maximă admisă. Cum se apără fermierii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În peste 40% din legumele românești sunt urme de pesticide, arată o analiză a Autorității Naționale Fitosanitare. Mai mult, la unele produse, cantitățile de substanțe periculoase detectate au fost cu mult peste nivelul maxim admis.

Potrivit raportului, mărarul, salata și roșiile sunt cele mai tratate legume.

Probele analizate provin din marile bazine legumicole din sudul țării, iar în 67% din probele de mărar și salată și în 64% din probele de roșii s-au găsit pesticide.

Reziduurile provin mai ales de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu insecticide și regulatori de creștere. Reziduurile de pesticide pe care experții fitosanitari le-au găsit în legume sunt: azoxistrobin, ciprodinil, etefon, boscalid, acetamiprid, fluopiram, cipermetrin, fenxeamid și piraclostrobin.

ADVERTISING

„Conform planificării anuale din Programul Național de Monitorizare, probele au fost prelevate de la producători, din piețe, market, supermarket și en-gross“, a declarat pentru Adevărul directorul general al Autorității Naționale Fitosanitare, Paulina Gabor.

Legumicultorii se apără și spun că sunt surprinși că s-au găsit pesticide la mărar și la salată, pentru că aceste legume nu necesită atât de multe tratamente.

„De fiecare dată când apar trufandalele românești, apare în presă un scandal de genul acesta. Mă surprinde că s-au găsit depășiri la mărar și la salată, pentru că aceste legume nu necesită atât de multe tratamente, pentru că nu sunt așa predispuse bolilor față de tomată, care are mai multe tipuri de boli și dăunători. Mărarul crește și singur. Sunt urme de pesticide, noi vorbim despre o agricultură 90-95% convențională în România, adică putem folosi tratamente și produse fitosanitare recunoscute de legislația în vigoare.

ADVERTISING

Dacă vorbim de urme de pesticide, acestea trebuie să se regăsească pentru că fermierii le folosesc. Dacă vorbim de depășiri ale limitelor maxime admise, atunci, într-adevăr, cred că este o problemă. Autoritatea Națională Fitosanitară ar trebui să fie mai exactă, pentru că aceste tratamente sunt folosite în cantitățile recomandate și cu respectarea timpilor de pauză“, a explicat Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

La rândul său, Gheorghe Vlad, președintele Organizației Interprofesionale a Producătorilor de Legume și Fructe (OIPA), susține că legumele la care s-au găsit valori mai mari decât limita maximă admisă ar proveni din Turcia.

ADVERTISING

”Dacă s-au găsit la mărar și pătrunjel, e clar că provin din Turcia. Legumele acestea sunt din Turcia, de aceea, sunt depășiri. Nu găsești produs românesc în piețe decât 5%. În piețele agroalimentare nu sunt producători reali, iar sub acel atestat de producător ei cumpără și vând produse din Turcia“, a transmis Gheorghe Vlad.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇