Noul cartof fierbinte de la UE: Relaxarea regulilor pentru OMG-uri. Acum se cheamă altfel și ne scapă de pesticide

Noul cartof fierbinte de la UE: Relaxarea regulilor pentru OMG-uri. Acum se cheamă altfel și ne scapă de pesticide
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Schimbările pe care Comisia Europeană dorește să le aplice în domeniul plantelor modificate genetic printr-o nouă metodă ar permite ca acestea să devină mai rezistente la fenomenul schimbării climatice și la dăunători, reducând folosirea pesticidelor. Organizațiile ecologiste au contraargumentele lor.

Comisia Europeană a anunțat miercuri propunerile pentru relaxarea regulilor asupra culturilor modificate genetic, deschizând calea către posibila autorizare și reglementare a așa-numitelor Tehnici Genomice Noi (TGN), relatează Euronews.

ADVERTISING

Potrivit Comisiei, aceste inovații ar putea permite dezvoltarea unor plante mai rezistente la secetă și la valurile de căldură provocate de schimbarea climatică și la paraziți, întărind siguranța alimentară și devenind mai sustenabile, în beneficiul consumatorilor.

"Putem fi mai rapizi, putem fi mai preciși și astfel putem probabil să fim mai ieftini. Așa vom putea să ne concentrăm dezvoltarea și să fim capabili să ne concentrăm pe comerțul care contează cu adevărat pentru fermieri și pentru consumatori", a declarat Garlich von Essen, secretarul general al Euroseeds, organizația care reprezintă UE în sectorul semințelor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Principiul care stă la baza tehnicilor genomice noi este modificarea genomurilor existente într-o varietate de plante, fără adăugarea altor gene de la alte specii, așadar, fără încrucișarea genetică practicată în cazul organismelor modificate genetic (OMG).

Potrivit Comisiei Europene, această inovație ar putea, de exemplu, să reducă la jumătate folosirea pesticidelor.

Organizațiile de mediu consideră, însă, că NGT este doar o altă prescurtare pentru organisme modificate genetic.

ADVERTISING

"În urmă cu câțiva ani, cea mai înaltă instanță din Europa a pronunțat o hotărâre și a spus foarte clar că tehnicile genomice noi sunt OMG-uri, din punct de vedere legal, politic, științific totul este acoperit", a spus Mute Schimpf, de la organizația de mediu Friends of the Earth Europe.

"Până acum s-a făcut foarte puțină cercetare asupra modului în care acestea ar putea afecta natura, cum ar putea afecta sănătatea (…). Dacă te gândești la fluturi, la albine și la polenizatori, nu au fost făcute cercetări aprofundate care să arate dacă ar fi afectați sau nu și, credem, înainte să le punem (TGN) în natură, trebuie făcute niște verificări elementare de siguranță", a adăugat ea.

În plus, argumentează organizațiile de mediu, propunerea Comisiei de a elimina cerințele de etichetare și controalele de siguranță ar duce la o lipsă de transparență pentru consumatori și producători.

Dezbaterea este deschisă, iar acum este rândul statelor membre și al Parlamentului European să-și exprime poziția asupra folosirii noilor tehnici de modificare genetică a plantelor.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇