Primii țânțari modificați genetic au fost eliberați în Florida

Primii țânțari modificați genetic au fost eliberați în Florida

De ceva vreme se vorbește despre planul companiei de biotehnologie Oxitec de a elibera țânțari modificați genetic în Florida, pentru suprimarea populației de țânțari sălbatici care poartă boli. Deși mulți îl priveau ca pe un plan SF, iată că momentul cel mare a venit, iar insectele au fost eliberate.

Este pentru prima dată când țânțari modificați genetic sunt eliberați în SUA. Oxitec a lansat anterior țânțari Aedes aegypti modificați genetic în Brazilia, Insulele Cayman, Panama și Malaezia, iar compania a raportat că populațiile locale de A. aegypti au scăzut cu cel puțin 90% în aceste zone, relatează Live Science.

ADVERTISING

Țânțarii A. aegypti pot purta boli precum Zika, dengue, febra galbenă și nu numai, iar eliberarea de țânțari modificați oferă o modalitate de a controla populația fără a utiliza pesticide, la care oricum insectele au devenit rezistente.

Țânțarii modificați genetic de la Oxitec, toți masculi, au fost proiectati pentru a purta o genă, care, în urma împerecherii cu femelele sălbatice, este transmisă generațiilor viitoare. Deși gena nu afectează supraviețuirea masculilor, aceasta face ca descendenții femele să nu mai ajungă la maturitate, murind înainte de acest moment.

ADVERTISING

Se știe că doar femelele sunt cele care atacă oamenii, masculii fiind inofensivi și neputând să ne transmită boli.

Aedes aegypti reprezintă aproximativ 4% din populaţia de ţânţari din Florida Keys, însă provoacă marea majoritate a bolilor transmise de aceste insecte populaţiei din zonă, conform Nature.

Campania din Florida va fi urmată, dacă va fi una de succes, de o alta de proporții mult mai mari, care va presupune eliberarea a 20 de milioane de țânțari la finele acestui an.

Citește și Mai rău ca în filmele de groază: O ciupercă preia controlul asupra insectelor zombie și le obligă să infecteze alte insecte

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇