Autorităţile locale din Florida Keys, statul american Florida, au decis să aprobe planul prin care în 2021 şi 2022 vor fi eliberați peste 750 de milioane de ţânţari modificaţi genetic, în scopul combaterii ţânţarilor care transmit boli, așa cum sunt Zika sau febra dengue.
În 2009 şi 2010 focarele locale de febră dengue, răspândită de către ţânţarul Aedes aegypti, au provocat disperare în districtul Florida Keys, toate eforturile depuse pentru eradicarea insectei dovedindu-se inutile. Circa un milion de dolari se cheltuiau anual în acest scop.
În 2012 districtul a solicitat sprijinul companiei Oxitec. Aceasta a dezvoltat un ţânţar de sex masculin, care este programat să transmită o genă letală, care face ca urmașii femele să moară înainte de vârsta adultă, înainte de a se înmulți, arată Live Science.
Masculii urmași, care nu ciupesc oamenii, nu vor avea de suferit, așa că nici specia de țânțari nu va dispărea.
Testele făcute în Insulele Cayman, Panama şi Brazilia, în perioada 2013 - 2015, au avut o rată mare de succes. De exemplu, într-o zonă urbană a Braziliei, prezenţa țânțarilor din această specie a fost redusă cu 95%.