Fermierii spanioli avertizează că orezul din care se face paella va dispărea din cauza interzicerii pesticidelor

Fermierii spanioli avertizează că orezul din care se face paella va dispărea din cauza interzicerii pesticidelor
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Un soi de orez spaniol care în mod tradiţional este utilizat pentru a găti paella este ameninţat de o ciupercă, după ce Uniunea Europeană a interzis un pesticid pe care fermierii spanioli se bazau, un alt exemplu al modului în care normele comunitare de mediu îi nemulţumeşte pe fermieri.

Trei producători de orez din regiunea Valencia spun că recolta lor de „orez bomba”, un soi cultivat aproape în exclusivitate în Spania, a fost la jumătate în 2023 faţă de media din ultimii 10 ani, din cauza ciupercii Pyricularia care afectează culturile de orez, transmite Reuters.

ADVERTISING

"Este foarte posibil" ca orezul bomba să dispară, spune Miguel Minguet, fermier din Valencia. "Recolta noastră va fi pierdută din cauza reglementărilor", avertizează fermierul.

În paralel, mari exportatori de orez precum Brazilia, India şi Cambodgia utilizează la scară largă pesticide pentru a-şi proteja culturile.

Fermierii din întreaga Europă au organizat proteste de amploare faţă de restricţiile care, în opinia lor, le conferă un avantaj competitorilor din afara blocului comunitar.

Zilele trecute fermierii spanioli au organizat proteste la scară naţională. Aceste dispute scot la iveală dificultăţile UE în a reconcilia planurile sale în domeniul sustenabilităţii cu obiectivul de a deveni autosuficientă în producţia de alimente.

ADVERTISING

Comisia Europeană a fost forţată să dea înapoi cu privire la interzicerea pesticidelor, preşedinta executivului comunitar Ursula von der Leyen anunţând marţi o retragerea a planului vizând reducerea la jumătate a utilizării de pesticide.

În 2018, UE a încetat să mai autorizeze un pesticid denumit triciclazol după ce a decis că este dăunător pentru sănătatea umană. Fermierii susţin că s-au bazat timp de 40 de ani pe acest pesticid pentru a combate un parazit care afectează culturile de orez.

Ceea ce îi nemulţumeşte în mod special pe fermieri este că UE aprobă în continuare importurile de orez care au mici urme de fungicid.

ADVERTISING

"Există un set de reguli pentru Europa şi altul pentru ceea ce este produs în afară", spune Emilio Gonzalez, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cordoba.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇