Vălean îl contrazice pe Ciolacu: România nu are cum să primească un portofoliu important în zona financiară

Vălean îl contrazice pe Ciolacu: România nu are cum să primească un portofoliu important în zona financiară

Adina Vălean, comisar european pe Transporturi, susţine că România nu poate primi un portofoliu din zona financiară în viitoarea Comisie Europeană, aşa cum a anunţat premierul Marcel Ciolacu, pentru că nu facem parte din zona euro.

”Ţările euro vor dori să aibă un cuvânt de spus acolo, nu să pună pe cineva din afara zonei euro”, a explicat Adina Vălean, în ultima conferinţă de presă din postura de comisar european.

Pe data de 16 iulie, Adina Vălean va prelua mandatul de eurodeputat, funcţie incompatibilă cu cea de comisar european. Prin urmare, Guvernul României poate propune un alt comisar interimar pentru următoarele 5 luni, până la formarea noului cabinet european. De asemenea, România poate să nu propună pe nimeni interimar şi să negocieze doar portofoliul din viitoarea Comisie.

ADVERTISING

”E puţin târziu, trebuie să vă spun. România ar fi trebuit să participe deja la creionarea unei arhitecturi de portofolii a Comisiei Europene. Portofoliile nu vor rămâne aşa cum sunt acum. În funcţie de priorităţi, se vor desena noi portofolii. Şi atunci, în momentul în care participi la discuţia despre portofolii, îţi poţi face o idee despre ce ţi s-ar potrivi mai bine şi ţi-ai dori. Dacă ai competenţe într-o anumită direcţie, soliciţi un portofoliu în direcţia respectivă.

Trebuie să te diferenţiezi faţă de restul ţărilor UE prin ceva ce ştii tu mai bine. De exemplu, România nu e o ţară în zona euro, nu are cum să primească un portofoliul de influenţă în zona financiară, pentru că ţările euro vor dori să aibă un cuvânt de spus acolo, nu să pună pe cineva din afara zonei euro. Comerţul internaţional este un portofoliu cu mare vizibilitate. Este România un campion în comerţul internaţional? Poate că este, nu pot să spun eu”, a explicat Adina Vălean.

ADVERTISING

Cât despre afirmaţia premierului Marcel Ciolacu, potrivit căreia va negocia un portofoliu în zona economică, Adina Vălean a răspuns: ”Zona economică este puţin vag, rămâne de definit. Transporturile înseamnă şi zona economică. Agricultura, la fel”.

Guvernul Ciolacu poate propune un comisar european interimar din partea României, care să preia portofoliul Transporturilor până în luna decembrie, când se va forma noua Comisie Europeană.

Până să preia funcţia, noua propunere ar trebui să treacă prin audierile din Parlamentul European. De asemenea, Guvernul poate să nu mai propună pe nimeni ca interimar pentru următoarele cinci luni, iar România să preia direct noul portofoliu - obţinut pe baza negocierilor politice de la Bruxelles.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇