Comisarul Adina Vălean, despre șansele României de a avea o înaltă funcție europeană: Trebuie să contribui la proiectul european, nu să iei cuvântul doar despre Schengen

Comisarul Adina Vălean, despre șansele României de a avea o înaltă funcție europeană: Trebuie să contribui la proiectul european, nu să iei cuvântul doar despre Schengen
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

În politica europeană ești apreciat atunci când vorbești, când contribui cu idei la proiectul comun european. Pentru Consiliul European: orice este posibil, spune comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean.

Negocierile au loc între șefii de stat și guvern și s-a văzut de multe ori că sunt favoriți, dar se alege o a treia cale, a adăugat Adina Vălean, într-un interviu acordat Spotmedia.ro la Strasbourg.

ADVERTISING

"Asta am văzut eu în toată activitatea mea. Cum îmi spunea odată primul meu președinte de grup britanic, dacă participi la o întâlnire trebuie să iei cuvântul, că altfel participi degeaba. Și atunci, dacă România este activă, prin reprezentanții ei, nu numai în chestiuni care o privesc - adică să nu iei cuvântul numai pe Schengen, trebuie să contribui la ideile comune pentru tot spațiul european - în felul acesta va avea mai mult succes.

E adevărat că Estul nu este prea bine reprezentat, spațiul european rămâne un club care s-a extins puțin dinspre centru.

ADVERTISING

Hai să spunem că și statele central-europene sunt destul de crizate, pentru că de fiecare dată când vine cineva cu un discurs mai anti-european sau naționalist sau extremist sau populist, imediat toată lumea se sperie și se trage un pas înapoi. Din punctul ăsta de vedere, România stă foarte bine, pentru că noi am avută măcar o constanță pro-europeană, în acțiune și în discurs.

Am fost un punct de stabilitate în regiune, mai ales în situațiile foarte grele, cum este războiul din Ucraina. Nu am creat probleme suplimentare și suntem, din punctul ăsta de vedere, zic eu, bine văzuți, ceea ce ne creează toate posibilitățile să aspirăm – este un bun proiect electoral -, la o poziție sau la o reprezentare mai înaltă în funcțiile europene".

ADVERTISING

Cel mai simplu e să obții un comisariat, dar trebuie să fie unul cu greutate și buget.

"Cu comisariatul e cel mai simplu, dar trebuie să fim atenți dacă acest comisariat pe apărare are conținut, nu numai titlu, și când zic conținut înseamnă bugete importante, înseamnă putere, înseamnă un directorat general în comisie.

Așa sunt și colegi de-ai mei, comisari care nici n-au directorat general, sunt chiar vicepreședinți care n-au directorat general. Este important, dar la un asemenea mandat pe apărare ar trebui să ai și consistență, pentru că altfel doar faci turul capitalelor și zici “hai să vedem ce mai facem”.

La cel pentru extindere trebuie să vedem câți bani vor fi pentru extindere, pentru că și extinderea creează așteptări. Ne e atât de demult de când aveam și noi aspirații, ne amintim. Fondurile de preaderare sunt întotdeauna importante, depinde câți bani mai sunt din exercițiul acesta financiar, care înseamnă și jumătate, deja, din următorul mandat.

Trebuie văzut ce ar fi mai important pentru România, dar cu comisariatul, trebuie să alegi unul bun. Mai ales că eu sper să fie tot Ursula von der Leyen, așa se pare, iar părerea ei despre prestația României e bună. Cred că ne poate conduce către o poziție bună de comisar.

Pentru Consiliul European: orice este posibil. Negocierile au loc între șefii de stat și guvern și s-a văzut de multe ori că sunt favoriți, dar se alege o a treia cale.

La NATO, nu știu să vă spun, pentru că acolo cred că totuși unii sunt mari jucători", a explicat Adina Vălean, în interviul acordat la Strasbourg.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇