USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea care favorizează mafia imobiliară

USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea care favorizează mafia imobiliară

Uniunea Salvați România și Forța Dreptei au atacat la CCR inițiativa legislativă care limitează drastic capacitatea ONG-urilor de a se adresa justiției atunci când au suspiciuni că anumite construcții ar fi ridicate cu încălcarea prevederilor legale.

Potrivit USR, legea vizată favorizează mafia imobiliară întrucât restrânge, în mod neconstituțional, accesul la justiție, prin reducerea radicală – de la 5 ani la 1 an – a termenului în care organizațiile civice pot ataca în instanță hotărârile prin care sunt aprobate documentațiile construcțiilor. Totodată, legea scurtează termenul în care pot fi introduse cererile de anulare, de suspendare sau de intervenție.

ADVERTISING

Prin reducerea acestor termene doar pentru o categorie de persoane juridice, legea instituie un tratament defavorabil pentru reprezentanții societății civile, contrar art. 16 din Constituție privind egalitatea în drepturi, arată formațiunea politică.

Senatorul USR Raoul Trifan, membru în Comisia de administrație publică, susține că legea impune termene foarte scurte pentru contestarea avizelor de construcție și elimină din elementele de transparență obligatorie din timpul etapelor construcției.

"Scopul este de a debalansa complet echilibrul dintre comunitate și dezvoltatori, în favoarea celor din urmă. Acest lucru nu poate rămâne așa. Chiar dacă au 70% din Parlament, PSD, PNL și UDMR nu pot face chiar orice vor în România", a declarat Raoul Trifan.

ADVERTISING

În sesizarea depusă la CCR sunt invocate și alte argumente, precum lipsa fundamentării temeinice și încălcarea unor convenții internaționale în materia drepturilor omului, la care România este parte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇