USR, Dragnea nu mai e! Trezirea! Vidul de după punct

USR, Dragnea nu mai e! Trezirea! Vidul de după punct

De opoziție, deci de USR, e nevoie pe scena politică românească. Dar pentru asta partidul are nevoie să iasă din derivă, amatorism și din convingerea comodă că PSD îi va servi din nou procentele pe tavă. Cadourile lui Dragnea sunt demult istorie.

USR a încercat joi o acțiune de opoziție ingenioasă – lansarea Cărții Negre a anului de guvernare PSD-PNL-UDMR, într-o conferință de presă în mijlocul Pieței Victoria.

Ar fi putut fi o ocazie de rupere a ritmului, de relansare după punctul din noul logo (nu neapărat foarte inspirat, ca orice logo care are nevoie de explicații suplimentare și este extrem de ambiguu prin el însuși).

Doar că atunci când încerci ceva cu totul original e bine să te gândești dacă ești primul pentru că ideea este genială sau pentru că este tâmpită.

Mai întâi ca formă, pentru că trăim în epoca vizualului rapid.

Filmarea realizată de USR și postată pe pagina partidului începe cu un cadru larg cu o piață pustie și un mic grup de oameni zgribuliți în mijlocul ei.

USR lansează cartea neagră a guvernării PSD-PNL-UDMR.

USR lansează cartea neagră a guvernării PSD-PNL-UDMR.

Publicată de USR pe Miercuri, 23 noiembrie 2022

Cadre largi în zone deschise, care mai au și simbolistica marilor adunări, folosești doar când ai cu ce să le umpli. Altfel, ca în cazul de față, transmiți neputință, solitudine și derizoriu. 

ADVERTISING

Când, după o vreme cadrul a fost strâns, nu se mai vedea unde este grupul, astfel încât te puteai întreba de ce într-o zi rece și umedă au ales să tremure în stradă.

În sine, ideea ecranului mare de pe care să adreseze mesaje Guvernului nu e rea, atrage atenția inclusiv trecătorilor pe roți sau pe picioare din zona foarte circulată.

Doar că și aici amatorismul a lovit. Mesajele nu erau individualizate nici măcar cromatic ca fiind ale USR, așa că în trecerea mașinii puteai să o iei drept acțiunea unui ONG.

Apoi, nu te pozezi în grup sub un mesaj negativ care nu are un subiect gramatical explicit, pentru că fără el, vizual, asumi tu conținutul mesajului.

316429575_10159469940142986_106010712610968262_n
Foto: Facebook/Cătălin Drulă

Pe fond, Cartea Neagră conține în general critici corecte, bine redactate și editate. Mai puțin capitolul justiție care este ridicol prin defazare.

Nu poți să ieși cu Cartea Neagră la două zile după anunțarea raportului MCV și să-l ignori total, de parcă nu erai în localitate când a fost prezentat. În plus, a prelua citate din Victor Ponta este o limită care nu știu dacă trebuia trecută.

Da, tema principala a USR s-a scufundat în ocean, odată cu raportul care declară progresele suficiente pentru ridicarea mecanismului. Dar erau deja suficiente indicii că așa se va întâmplă, chiar înainte de opinia Comisiei de la Veneția.

Dl Stelian Ion este atât de prost conectat la Bruxelles încât să nu fi aflat ce știau deja pe surse jurnaliștii sau, pur și simplu, a refuzat să accepte?

Ca să nu mai vorbim că raportul MCV este laudativ la adresa ANI, pe care USR numai ce o demonizase în cor după constatarea situației dnei Armand. O eroare prin care USR și-a ciobit serios discursul despre integritate și respectul pentru investigarea ei.

După raporul MCV, USR avea două soluții pentru Cartea Neagră:

Ori afirma apăsat că raportul este circumstanțial, deci greșit și că Romania nu a făcut progresele necesare.

Ori să se mute pe viitorii pași care trebuie urmăriți. Dar să te faci că nu ai văzut, că nu știi, că ești încă în faza anteraport, e penibil.

Și așa ajungem la problema de fond a Cărții Negre.

Ce ne spune ea? Ce știm inclusiv de la USR de luni de zile. Ce trăim în fiecare zi. Aveam nevoie să ni se reamintească? Nu.

Cu atât mai mult cu cât USR are vulnerabilitatea lui pentru situația în care suntem. Oricând li se poate spune legitim că PSD este la guvernare pentru că ei au lăsat locul liber.

Că planul lui Iohannis, că o fi, că o împarți, toate sunt posibile. Dar fapt e unul singur: miniștrii USR au plecat prin demisii fluturate eroic de la guvernare.

Dacă dl Drulă nu demisiona, poate că toate întârzierile pe care i le reproșează dlui Grindeanu nu ar fi existat azi. Fapt e că dl Drulă nu a fost dat afară, ci a demisionat. Și când pleci, asumi consecințele plecării tale, inclusiv venirea PSD.

Este o eroare pe care cei mai lucizi dintre useriști o recunosc, unii, precum dl Coliban, chiar deschis, oficial.

Primul lucru după punctul din logo ar fi trebuit să fie o asumare a propriilor erori în fața celor care le-au dat votul ca să stea, ca să lupte, ca să poată, nu să plece, să nu poată și să ajungă o mână de triști în piața goală sub ploaia de noiembrie.

De ce asumare? Ca un semn că a doua oară nu vei mai face la fel.

Apoi aveam nevoie de Cartea alba a soluțiilor, a viziunii alternative, articulată, clară, care să deschidă un orizont în loc să mestece aceleași și aceleași lozinci.

Repet, epoca Dragnea s-a încheiat. Nu mai are cine să ridice un val de emoție atât de puternică încât să ofere adversarilor scoruri de poveste. PSD a învățat o lecție esențială: e suficient să nu enerveze, deci să nu mobilizeze electoratul adversarilor.

Mizează USR pe mizerie, sărăcie și disperare? Simpla lor emoție o va capitaliza AUR sau, mai probabil, polul naționalist pe care îl va crea. 

E suficient și pentru nucleul dur al USR, dar dacă vor să iasă din limitele lui, e de muncă, cu atât mai grea cu cât trebuie depășite și infantilismele istoriei recente. Și deocamdată nu văd ca ea să fi început.   


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇