Comisia de la Veneţia a emis, vineri, Avizul de Urgenţă cu privire la cele trei legi privind sistemul judiciar din România: Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judiciară şi Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Avizul a fost solicitat în septembrie 2022 de către Comisia pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor statelor membre ale Consiliului Europei din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).
La 25 octombrie 2022, ministrul justiției din România a solicitat ca acest aviz să fie tratat în procedură de urgență.
Raportul Comisiei de la Veneția pe legile Justiției
La capitolul Concluzii se arată că Comisia de la Veneția regretă că autoritățile române nu au solicitat de la început un aviz pe cele trei proiecte de legi și a revenit Adunării Parlamentare a Consiliului Europei această sarcină, iar Comisia a fost pusă în situația să emită un aviz în procedură de urgență.
În cadrul procedurii de urgență, nu este posibil să se acopere toate aspectele celor trei legi, care sunt complexe, lungi și detaliate și este dificil de văzut exact ce efecte va avea aplicarea acestora, se mai arată în avizul Comisiei.
Prin urmare, se arată în aviz, această opinie se referă în special la subiecte care au fost abordate și în Rezoluția emisă de Adunarea Parlamentară a CE din 13 octombrie 2022.
Având în vedere că acesta este un aviz de urgență, Comisia de la Veneția nu poate exclude existența unor aspecte problematice în cele trei legi, dar concluzionează că „în ansamblu, cele trei legi par să se îndrepte în direcția bună”.
Comisia de la Veneția observă mai multe elemente pozitive
- în primul rând, nu par a exista interferențe politice în activitatea DNA
- chiar dacă au fost adoptate rapid, adoptarea în regim de urgență a fost precedată de consultări cu toate părțile interesate
- în ce privește numirea și revocarea personalului de rang înalt este un aspect pozitiv reglementarea prin lege, iar implicarea mai multor actori în aceste numiri îi oferă un grad crescut de transparență
- de asemenea, este remarcată creșterea transparenței în cazul procedurii de infirmare a deciziei unui procuror de către superiorul ierarhic (instrucțiunile procurorilor către subordonați trebuie să fie în scris și legale și trebuie să fie prezentate motive atunci când acestea contrazic o decizie a unui procuror din subordine)
- tot pozitiv este considerat și faptul că procurorul general nu poate infirma deciziile procurorilor DNA sau DIICOT, dar și că controlul ministrului Justiției poate viza doar chestiuni manageriale
Comisia de la Veneția are și recomandări pentru modificarea Legilor Justiției
- ar trebui introdusă o selecție prin concurs și pentru adjuncți, nu numai pentru președinții instanțelor și parchetelor
- procurorii de rang înalt, inclusiv procurorul general, precum și șefii DNA și DIICOT și adjuncții acestora ar trebui numiți pe perioade mai lungi de timp, fără posibilitatea de reînnoire a mandatului
- legea ar trebui să prevadă explicit că poliția judiciară nu raportează despre activitatea sa ministrului de interne
- procurorul general nu ar trebui să aibă posibilitatea de a ocoli ierarhia procurorilor atunci când constată că măsurile de urmărire penală sunt ilegale sau nefondate. O astfel de constatare ar trebui să urmeze traseul ierarhic
În final, Comisia de la Veneția recomandă să fie acordată o mare atenție condițiilor de punere în aplicare a textelor de lege, având în vedere că în România, există opinii destul de diferite în interiorul sistemului judiciar despre aceste prevederi. De aceea, este esențial ca toți actorii relevanți pentru sistemul judiciar din România (judecători, procurori, ministrul justiției și președintele) să coopereze loial pentru a se asigura că justiția este aplicată în mod corespunzător.
Reacția ministrului Justiției
Ministrul Justiției a oferit o primă reacție după emiterea avizului de urgență al Comisiei de la Veneția. Cătălin Predoiu spune, într-un comunicat, că Ministerul Justiției va analiza cu atenție recomandările Comisiei.
„Am avut consultări deschise și oneste cu Comisia de la Veneția, explicând în detaliu toate aspectele ridicate în discuție.
În primul rând, mulțumesc Comisiei de la Veneția pentru că a avut disponibilitatea să emită un aviz urgent la cererea Ministerului Justiției.
În ceea ce privește opinia propriu-zisă, mă bucur să constat că prevederi importante ale legilor Justiției au fost validate prin această opinie, care constată că sunt în standardele europene.
De asemenea, mă bucur să constat că opinia remarcă direcția bună în care au fost orientate, în general, aceste legi. (...)
Opinia formulează un număr de 4 recomandări, pe care Ministerul Justiției le va analiza cu atenție și deschidere”, se arată în comunicat.