USR merge mai departe cu doctoratul lui Bode: A sesizat CNATDCU şi Comisia de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai

USR merge mai departe cu doctoratul lui Bode: A sesizat CNATDCU şi Comisia de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai

USR a sesizat Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) în legătură cu suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode.

„Astăzi (marţi – n.red.), am trimis către CNADTCU, organul statului român care se poate sesiza asupra plagiatului lui Lucian Bode, o sesizare oficială. Cerem instituţiei să verifice teza lui Bode şi să dea un verdict oficial asupra originalităţii ei.

Pe lângă CNADTCU, sesizăm şi Comisia de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai care ar trebui să aplice propriile criterii legate de plagiat şi de calitatea academică a lucrării”, a declarat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

ADVERTISING

USR a sesizat şi Comisia de Etică a Universităţii Babeş-Bolay, pentru că are un regulament intern prin care teza de doctorat trebuie să aibă minimum 200 de pagini lungime, iar teza lui Bode are mai puţine, susţine USR, într-un comunicat de presă.

„Teza domnului Bode are 198 de pagini, care includ şi legislaţia de pe site-ul ANRE. La asta a adăugat 20 de pagini de poze şi grafice luate de pe Internet. Deci vorbim de o calitate academică de nivel şcolar în care efectiv simţi cum omul scrie ceva acolo doar ca să umple nişte pagini, ca să ajungă la 200 de pagini minime pe care regulamentul UBB îl prevede.

ADVERTISING

Vom urmări acest caz, am depus ieri cerere de informaţii publice către UBB, prin care vrem să avem acces la tot dosarul de doctorat al domnului Bode”, a mai explicat Ghinea.

Ieri USR a terminat de transcris teza de doctorat a lui Bode şi a constatat că sunt fragmente copiate cuvânt cu cuvânt de pe Wikipedia.

Ulterior, ministrul de Interne a declarat că teza lui nu e contestată de nicio voce academică, a trecut cu succes toate verificările și analizele specialiștilor anterior acordării titlului de doctor.

ADVERTISING

Teza mea a parcurs absolut toate etapele și a trecut prin mai multe filtre de verificare, fiind analizată atât de UBB, iar raportul de similitudine din 23.08.2018 rată foarte clar - lucrarea nu conține preluări neautorizate, cât și de către CNATCU.

La solicitarea UBB din 10.10.2018, CNATCU propune să se valideze teza de doctorat în 11 iulie 2019.

Habar nu aveți de proceduri și de cadrul legal aplicabil.

Toate verificările și analizele specialiștilor anterior acordării titlului de doctor au fost trecute cu succes - teza e în regulă și este un document original”, a precizat Bode.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇