USR a terminat de transcris teza de doctorat a lui Bode: Sunt fragmente copiate cuvânt cu cuvânt de pe Wikipedia

USR a terminat de transcris teza de doctorat a lui Bode: Sunt fragmente copiate cuvânt cu cuvânt de pe Wikipedia

Uniunea Salvați România a anunţat luni că, după transcrierea și verificarea tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, concluzia este că acesta a tradus mai multe fragmente de pe Wikipedia fără să indice sursa.

„USR publică astăzi teza de doctorat a lui Lucian Bode. Ministrul de Interne a susţinut public că teza este disponibilă şi oricine o poate citi. Aceasta era o minciună, aşa cum am demonstrat – statul român a forţat interpretarea regulilor astfel încât teza să nu poată fi verificată. Însă acest ‘deziderat’ al ministrului Bode este astăzi îndeplinit de USR: oricine îi poate citi teza de doctorat”, arată Cristian Ghinea, iniţiatorul demersului de transcriere al tezei, într-un comunicat.

ADVERTISING

O primă analiză a tezei arată "exemple de plagiat de pe Wikipedia, cu nici o sursă indicată, nici cu citat nici cu trimitere spre bibliografie", transmite formațiunea politică.

"În tot cuprinsul tezei, notele de subsol nu corespund unor texte citate cu ghilimele. Pur şi simplu, Lucian Bode pare că nu ştie lucrul elementar că orice text preluat de la altcineva trebuie marcat cu ghilimele. Multe dintre aceste preluări se regăsesc în introducerile de pe Google ale unor articole academice. Cel mai probabil, Bode sau cea/cel care i-a scris teza nici nu a citit articolele citate pe de-a întregul, ci doar frazele de prezentare aflate gratuit la dispoziţia publicului, pe care le-a tradus apoi", mai afirmă USR.

ADVERTISING

"Ar fi mai uşor ca Lucian Bode sau coordonatorul său de doctorat să indice ce anume e scris de autorul tezei, pentru că exerciţiul invers, cel normal potrivit oricăror norme academice de citare - anume a indica ce e preluat - e cu totul eşuat în acest caz. Practic, teza este o compilaţie de traduceri din surse deschise, cele mai multe introduceri ale unor articole academice unde s-a lungit evident fraza prin schimbări de topică - foarte probabil şi pentru a scădea gradul de similitudine din softurile antiplagiat", explică Cristian Ghinea, coordonatorul departamentului de politici publice al USR.

ADVERTISING

Mai mulți membri USR, în frunte cu deputații Cristian Ghinea și Iulian Bulai, s-au dus, pe 7 octombrie, la Biblioteca Națională a României, pentru a transcrie de mână teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, după ce liberalul a refuzat ca aceasta să devină publică. "Facem un maraton al transcrierii tezei de doctorat a ministrului Bode. Pentru că lucrarea este de negăsit în librării sau alte biblioteci. Teza nu poate fi copiată la xerox sau fotografiată. Ea există doar în format de pagină scanată. Nu ai voie nici să faci foto la ecranul computerului", a scris Iulian Bulai.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇