Bode, faraonul de la MAI, și prostimea

Bode, faraonul de la MAI, și prostimea

Joi dimineața, aproape ora 8, un București un pic mai respirabil în trafic datorită finalului de an școlar. După un parcurs relativ acceptabil pe Kiseleff și Calea Victoriei, în apropierea Palatului Regal, șoferul bucureștean se împotmolește în coadă. Și stă, și stă.

De ce?

Spre Ministerul de Interne mergeau în coloană 10 autospeciale de pompieri noi-nouțe, lustruite, însoțite de cel puțin tot atâtea mașini mici, aparținând tot pompierilor. În Piața Revoluției, la intersecția cu strada Dem I Dobrescu, ar fi trebuit să vireze la stânga, ca să intre în curtea MAI. Primele două au ratat însă virajul și au mers înainte pe Calea Victoriei.

Halt! Din mașinile mici au sărit niște pompieri, au oprit traficul (cu ce autoritate e discutabil, dar să nu ne luăm din atâta lucru), până când cele două magaoaie au dat cu spatele și au nimerit apoi îngusta stradă.

Dar asta nu a rezolvat problema. Toate cele 10 autospeciale și cârdul de mașini însoțitoare trebuiau parcate în fața ministerului, ceea ce presupunea, evident, manevre individuale în curtea interioară, în timp ce restul așteptau, la rând.

Au umplut curtea, au umput strada.

Și, desigur, la ora când lumea mergea la serviciu, au blocat și Calea Victoriei, până când fiecare magaoaie a făcut manevrele necesare pentru a parca frumos în fața scărilor ministerului.

Minute bune, prostimea, în mașini proprii și în autobuze, a fost ținută pe loc pentru ca fiecare autospecială să facă manevrele. De ce acest deranj pe nervii, banii și timpul prostimii am aflat mai târziu dintr-o postare pe Facebook a ministrului de Interne, Lucian Bode.

Ministrul Bode și secretarul de stat Arafat, dublați de încă un ministru, Boloș, au inaugurat cu presă, fast și rânjete cele 10 autospeciale. Traficul a fost blocat, norodul plătitor de taxe a mai strâns o tură din dinți pentru ca un baronaș provincial, gonflat cu pompa obedienței față de persoanele și instituțiile cu reală putere, de pe dealuri și din păduri, a vrut să se simtă și el un mic Ceaușescu.

Dacă îl ardea pofta de o preamărire, de ce nu s-a dus dl Bode la pompieri să mângâie tandru autospecialele, decât să le care pe toate la MAI? Pentru că ăsta e orgasmul real al puterii, să vină muntele la tine, la picioarele tale, să ia lumină de la faraon.

De ce nu le-au adus noaptea, când nu încurcau pe nimeni? Pentru că nimănui nu-i pasa pe cine încurcă. Nimănui nu-i pasă de prostime.

De panglici, inaugurări și postări îi ardea ministrului de Interne când Bucureștiul colcăie de droguri, când sar mașini în aer și după un an poliția nici măcar nu știe de ce. Are și motive de mândrie ca ministru, într-adevăr, o lumină!

Decât să mângâie autospecialele și să blocheze traficul pentru micul lui moment de glorie comunistoidă, mai bine se ducea peste Agenția Antidrog, aflată în subordinea Ministerului de Interne, să-l întrebe pe comisarul-șef care o conduce cu ce se ocupă cei 300 de angajați ANA în afară de poze cu steaguri, campanii care nu ar convinge nici măcar o călugăriță să nu se drogheze, și bilanțuri care ne spun că fenomenul e sub control, micuț și fără probleme.

Dar probabil că atâta l-a lăsat să facă adevăratul ministru de Interne, Bogdan Despescu, care nu s–a arătat la ceremonia autospecialelor, poate pentru că nu era călcată la dungă uniforma special creată pentru el. Uniforma de “despesc”, cum ar veni.

Peste câteva ore, în Neamț pica un pod, inaugurat cu același fast de un alt baron, din PSD, partidul care e modelul liberalilor, de altfel. Cum s-a lipit dl Bode de autospeciale, așa s-a lipit dl Arsene de pod, pe care a ținut să-l dea în folosință înainte de a fi recepționat.

Din cauza acestor forme fără fond, obsedate de glorie și preamărire, România cade la propriu pe noi, mor oameni, pleacă oameni, sătui de umilințe. Numai “bozii” și “arsenii” rămân, neatinși, cu bucuriile lor de faraoni.