Ministrul de Interne, Lucian Bode, a avut joi o primă reacţie după tragedia de la festivalul Saga.
„Am avut parte de o tragedie și este regretabil că un tânăr de 25 de ani a murit, în urma unei supradoze la acest festival. La fiecare acțiune de amploare la care noi participăm evident că noi tragem concluzii și pe principiul lecțiilor învățate transmitem mai departe structurilor noastre ce s-a făcut bine și ce trebuie să corectăm.
Așa am făcut și aici. 73.000 de participanți, 129 de dosare penale, 119 dosare penale pe componentă de consum - deținere ilegală de droguri și substanțe interzise. Acestea sunt cifre care spun totul despre activitatea structurilor Ministerului Afacerilor Interne din cele trei zile.
Iertați-mă, aceste dosare penale au fost întocmite de structurile Ministerului Afacerilor Interne, nu de către altcineva. Teoria că Ministerul Afacerilor Interne nu a fost prezent activ în acest eveniment este una falsă. Am avut peste 400 de efective zilnic în cele trei zile de festival”, a spus Bode.
Bode a anunţat o întâlnire de urgenţă la MAI.
În 2021 am avut peste 7.000 de dosare penale
El a făcut şi un bilanţ al activităţii ministerului, în privinţa traficului de droguri, arătând că în 2021 am avut peste 7.000 de dosare penale, s-au destructurat 52 de grupări infracţionale şi 2,8 tone de droguri au fost confiscate. ”Suntem conştienţi că nu am făcut destul, pentru că vorbim de un flagel”, a mai spus ministrul.
”Astăzi, începând cu orele 10:00, am convocat la nivelul Ministerul Afacerilor Interne, toate structurile cu responsabilitate în acest domeniu şi în urma acestei întâlniri vom stabili măsuri, cu termene, pe termen scurt, mediu, pentru prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi alte substanţe interzise”, a anunţat ministrul.
Lucian Bode a precizat că vor fi reevaluate activităţile de colectare a datelor, vor pregăti suplimentar personalul MAI şi vor stabili calendarul evenimentelor cu public numeros, unde va fi o prezenţă mai mare a structurilor MAI.
”Vom pregăti organizatorii de evenimente, pentru că este nevoie să avem o colaborare foarte bună. (..) Şi, foarte important, vom comunica public”, a spus Bode, arătând că ”nu este normal şi este incorect pentru structurile MAI să se pună o întrebare retorică: ce aţi făcut?", când pe linia prevenirii au avut zeci de mii de elevi care au intrat în proiectele instituţiei, sute de mii de voluntari şi persoane la care s-a ajuns cu informaţiile, pe linia prevenirii.
”Pe linia combaterii, doar la nivelul anului 2021, am avut peste 7.000 de dosare penale întocmite pe acest segment, consum de droguri, deţinere ilegală de droguri. Am destructurat 52 de grupări infracţionale, anul trecut şi am trimis în judecată, inculpaţi, peste 1.600 de persoane. Mai mult, 2,8 tone de droguri au fost confiscate anul trecut”, a mai spus ministrul de Interne.
”Suntem conştienţi că nu am făcut destul"
Bode crede că toate instituţiile trebuie să facă front comun pentru a limita acest flagel: ”Suntem conştienţi că nu am făcut destul, pentru că vorbim de un flagel, vorbim că, din consumatori ocazionali, foarte mulţi devin dependenţi”.
Acest flagel ne priveşte pe toţi, toate structurile statului şi toate nivelurile societăţii.
”Am cifre ce s-a întâmplat la Untold, Electric Castle, festivalurile de pe litoral, de la Mamaia, de la Vama Veche. Am cifrele de anul trecut. Cu siguranţă, vom spori aceste efective”, a afirmat Lucian Bode.
Ministrul de Interne a precizat că România se află pe ultimele locuri la consumul de droguri, se observă şi în România şi în Europa o tendinţă de creştere a persoanelor care consumă droguri şi a celor care devin dependenţi.
Vineri, în prima seară a Saga Festival trei tineri au intrat în stop cardio-respirator după ce au consumat droguri în timpul concertului care avea loc pe Arena Națională. Unul dintre ei și-a pierdut viața, iar ceilalți doi sunt internați la Terapie Intensivă la Spitalul Floreasca.