USR depune moțiune împotriva lui Predoiu și vrea să participe joi la întâlnirea cu reprezentanții Comisiei de la Veneția

USR depune moțiune împotriva lui Predoiu și vrea să participe joi la întâlnirea cu reprezentanții Comisiei de la Veneția

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a anunţat că săptămâna viitoare va fi depusă o moțiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, pe tema ”mascaradei” privind desfiinţarea SIIJ și a declarat că, potrivit unor surse, joi va avea loc la Parlament o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia pe această temă.

”Am decis să depunem moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, pentru că aşa-zisa desfiinţare a SIIJ, promovată în Parlament, este o adevărată mascaradă. Pentru asta vom depune moţiune simplă, săptămâna viitoare”, a spus purtătorul de cuvânt al USR, miercuri, într-o conferinţă de presă. 

ADVERTISING

Ionuţ Moşteanu consideră că, ”în acest moment, Dragnea este foarte mândru de ministrul Predoiu şi nu şi-ar fi imaginat că acest proiect al lui, SIIJ, va fi perfecţionat şi desăvârşit de un penelist”. 

”Au vrut să tragă DNA-ul pe linie moartă şi iată că mai au foarte puţin în a reuşi acest lucru. În momentul acesta se dovedeşte şi se vede că plan aveau de fapt PNL şi Klaus Iohannis, cu Justiţia. Au susţinut Justiţia numai de faţadă, iar acesta este un moment trist şi se văd adevăratele lor intenţii”, a mai spus Moşteanu. 

Ionuţ Moşteanu a precizat că a aflat "pe surse" că joi va avea loc o întâlnire a reprezentanţilor Parlamentului cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, fix pe această temă a desfiinţării SIIJ. 

ADVERTISING

USR a sesizat Comisia de la Veneţia, prin intermediul Adunării Parlamentare, pe acest nou proiect de aşa-zisă desfiinţare a Secţiei Speciale. Ar fi fost normal să fie reprezentanţi ai tuturor grupurilor parlamentare, pentru că Parlamentul României nu înseamnă Iulia Scîntei şi Laura Vicol”, a mai spus Ionuţ Moşteanu, precizând că ieri Marcel Ciolacu susţinea că nu are ştiinţă de o astfel de întâlnire. 

Mi se pare îngrijorător că preşedintele Camerei Deputaţilor şi unul dintre liderii coaliţiei de guvernare nu ştie că se întâmplă astfel de şedinţe importante, pentru că SIIJ este important pentru MCV şi Schengen", a comentat Moșteanu.

ADVERTISING

Deputatul a făcut o solicitare către preşedinţii celor două Camere pentru a permite accesul unui reprezentant USR în această discuţie cu Comisia de la Veneţia, care va avea loc mâine dimineaţă. 

Vicepreședintele USR Ionuț Moșteanu, declarații după ședinta Biroului Național al USR

Declarații după ședinta Biroului Național al USR

Publicată de Ionuț Moșteanu pe Miercuri, 23 februarie 2022

Camera Deputaţilor a votat luni, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ.

Au fost 205 voturi „pentru„ 90 „contra” şi o abţinere.

USR a acuzat că Secția Specială nu se desființează, DNA pierde din atribuții, iar judecătorii CCR capătă o nouă superimunitate.

Nu doar că nu au desființat Secția Specială, dar au creat o structură și mai puternică de intimidat magistrații...

Publicată de USR PLUS pe Luni, 21 februarie 2022

De asemenea, Expert Forum a criticat proiectul Guvernului referitor la Secția Specială, iar fostul ministru Stelian Ion a spus că ”Este o mascaradă și o înșelătorie”.

Comisia de la Veneția a exprimat și anul trecut un punct de vedere clar cu privire la desființarea SIIJ.

De asemenea, la începutul acestui an, USR a anunțat că o solicitare a sa a fost adoptată în Comisia de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), iar Comisia de la Veneţia va fi sesizată pentru a emite un punct de vedere cu privire la independenţa magistraţilor din România după excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ şi publicarea noului proiect de desfiinţare a SIIJ.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇