USR acuză că jocurile din Parlament dintre PNL și PSD au făcut ca pensiile speciale să scape de impozitare

USR acuză că jocurile din Parlament dintre PNL și PSD au făcut ca pensiile speciale să scape de impozitare

Reprezentanţii USR au transmis că decizia de marţi a Curţii Constituţionale pe proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale, venită la capătul a patru amânări, face ca pensiile speciale, ce ajung și la 60 – 70.000 de lei pe lună, să nu dispară. Cel puţin încă un timp de acum înainte.

”Decizia de astăzi face ca pensionari speciali precum Valer Dorneanu, Mona Pivniceru şi alţii asemenea să-şi încaseze liniştiţi, în continuare, pensiile speciale de sute de ori mai mari decât cele ale românilor de rând”, scriu reprezentanții USR într-un comunicat de presă.

USR mai spune că aşteaptă motivarea CCR, dar reaminteşte că parlamentarii USR au avertizat, înainte de votul final din Parlament, că există un risc major ca proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale să fie, în forma convenită de PSD şi PNL, neconstituţional.

ADVERTISING

În şedinţa Camerei Deputaţilor din data de 17 iunie 2020, PSD şi PNL au decis să fie lăsat în sertarele Parlamentului proiectul USR privind impozitarea pensiilor speciale, agreând, în schimb, să voteze proiectul PSD, modificat pe repede-înainte într-o şedinţă a Comisiei de buget, desfăşurată în paralel cu plenul, transmite USR, într-un comunicat de presă.

Năsui: Un astfel de proiect nu poate fi făcut pe genunchi

Prin vocea deputatului Claudiu Năsui, USR a atenţionat asupra faptului că un proiect de o asemenea importanţă nu poate fi făcut pe genunchi, într-o şedinţă fulger a comisiei de specialitate.

Avertismentul USR a fost ignorat şi proiectul convenit de PSD şi PNL a fost votat.

Ulterior, tot prin voinţa celor două partide, proiectul de lege a fost resupus votului, a doua zi, pe 18 iunie 2020, într-o şedinţă comună a celor două Camere, moment în care reprezentanţii USR au avertizat, încă o dată, că se riscă o vulnerabilizare a proiectului în eventualitatea unei sesizări la Curtea Constituţională.

ADVERTISING

Argumentele USR

USR prezintă şi argumentele pe care le-a susţinut în plenul Camerelor reunite din 18 iunie:

„Ceea ce se întâmplă astăzi, (...) băgaţi un pachet de dinamită la temelia constituţională a acestei legi (...). Practic noi, ieri, am încheiat legea nr. 396.

Şi-a încheiat procedura parlamentară, acum venim şi îi mai agăţăm nişte "zurgălăi" pe care Curtea Constituţională să-i observe, şi în felul acesta ne asigurăm încă de acum că tot demersul, toată bucuria de ieri a cetăţenilor, de fapt se va întoarce de la Curtea Constituţională.

Şi fiecare demers de genul acesta - pentru că asta este ironia, spunem... "lasă, că o reparăm peste o lună, că ne mai zice Curtea un pic şi peste o lună mai tragem o dată..." - fiecare demers, prin care Curtea Constituţională are ocazia să respingă eliminarea sau să aprobe impozitarea pensiilor speciale, nu face decât să crească frustrarea şi revolta cetăţenilor şi să-i facă să înţeleagă că Parlamentul şi clasa politică de fapt nu vrea soluţionarea acestei probleme.

ADVERTISING

Aici suntem astăzi! Şi închei foarte simplu, pentru că până la urmă suntem la un pariu de argumente juridice.

Dumneavoastră spuneţi că devine mai constituţională cu această reglementare, noi spunem că această reglementare pur şi simplu "dinamitează" orice credibilitate de constituţionalitate a legii.

Şi atunci, domnule Simonis, domnule Orban, domnule Ciolacu, dacă Curtea Constituţională va respinge, pe acest temei, acest demers legislativ, aştept demisia dumneavoastră! Simplu, democratic, corect!”, a afirmat atunci Dan Barna.

Faptul că impozitezi nu trebuie supus votului plenului comun

La rândul său, senatorul USR George Dircă a spus că proiectul care aduce modificări Codului fiscal nu trebuie supus votului în plenul reunit.

 „Aplicarea unui impozit nu aduce atingere dreptului la pensie specială a parlamentarului! Faptul că impozitezi nu trebuie supus votului plenului comun şi, atenţie, discutăm despre o lege, despre Codul fiscal.

Arătaţi-mi şi mie când vreodată Codul fiscal a fost adoptat în procedură în plen reunit?

Şi ştim la fel, domnule coleg, de la care aveam foarte mari pretenţii, că fiecare lege trebuie să fie modificată prin aceeaşi procedură prin care ea a fost adoptată.

Deci, dacă ieri aţi făcut un lucru bun şi aţi impozitat pensiile speciale cu 85%, astăzi faceţi un lucru greşit şi transformaţi neconstituţional proiectul pe care l-aţi făcut ieri, a cărui procedură parlamentară s-a încheiat şi asupra căruia nu mai aveţi votul nici măcar să-l aduceţi în discuţie astăzi”, a explicat la acea vreme George Dircă.

Curtea Constituţională a admis marţi obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, iar actul normativ este neconstituţional în ansamblul lui.

Prin urmare, Legea pentru completarea Codului Fiscal în sensul impozitării pensiilor speciale este neconstituţională şi se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇