PNL atrage atenţia că 6 din cei 9 judecători ai CCR, în frunte cu preşedintele Valer Dorneanu, au pensii speciale, aşa că impozitarea respinsă azi îi priveşte direct

PNL atrage atenţia că 6 din cei 9 judecători ai CCR, în frunte cu preşedintele Valer Dorneanu, au pensii speciale, aşa că impozitarea respinsă azi îi priveşte direct

PNL a transmis, marţi, după ce Curtea Constituţională a admis sesizarea referitoare la impozitarea pensiilor speciale, că 6 din cei 9 judecători ai CCR, în frunte cu preşedintele Valer Dorneanu, au pensii speciale, ceea ce înseamnă că judecătorii CCR au judecat o speţă care îi priveşte direct.

”Curtea Constituţională a respins proiectul PNL care prevede impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale.

Până acum, luarea unei decizii a fost amânată de 4 ori, după ce proiectul PNL a fost votat de Parlament în data de 17 iunie!

ADVERTISING

Proiectul a fost contestat la CCR de Avocatul Poporului, Renate Weber, şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Prima dezbatere pe această speţă a avut loc pe 14 iulie, a doua pe 30 septembrie, a treia pe 4 noiembrie, a patra pe 8 decembrie.

6 din cei 9 judecători ai CCR, în frunte cu preşedintele Valer Dorneanu, au pensii speciale, iar Avocatul Poporului va avea la încheierea mandatului. Cu alte cuvinte, judecătorii CCR au judecat o speţă care îi priveşte direct”, a transmis, marţi, PNL.   

ADVERTISING

Pensiile speciale, introduse de PSD

Liberalii afirmă că pensiile speciale au fost introduse prin mai multe proiecte de legi aprobate de Guvernul PSD în 2015.  

”Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul pe activitatea din ultima perioadă.

La un salariu egal şi o contribuţie egală, cei care beneficiază de pensii speciale au pensii mai mari comparativ cu cei care primesc pensii obişnuite.

Pentru plata pensiilor speciale sunt necesare sume suplimentare de la bugetul de stat, pe lângă sumele din bugetul asigurărilor sociale.

ADVERTISING

La contribuţii egale trebuie să existe pensii egale, este principiul susţinut de PNL. Încă din 2017, PNL a propus un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale.

Adoptarea acestui proiect a fost tergiversată de către PSD şi a fost posibilă doar în ianuarie 2020, când PNL a preluat guvernarea”, a mai transmis PNL.   

Curtea Constituţională a admis marţi obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇